Ćerkini: Vlada nema plan za rešavanje pitanja nestalih lica, Kurti nas je primio samo zbog glasova

Izvor: Reporteri

Predstavnik Udruženja porodica nestalih na Kosovu Bajram Ćerkini rekao je da aktuelna kosovska vlada nema nema plan i program rada za rešavanje pitanje nestalih lica, prenosi Ekonomija onlajn.

Ćerkini je poručio rekao da je ova Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem pre dolaska na vlast obećavala mnogo, ali je uradila malo.

«Pitanje nestalih biće prva i poslednja reč u Briselu. Mi još nemamo detaljan plan i program, iako kažu da će ga predstaviti i da će biti konačan. Razjašnjavanje sudbine nestalih je pomereno kada je Edita Tahiri radila na tehničkim pitanjima kada je govorila o registarskim tablicama i ne znam šta još. Tada smo joj rekli da ne meša naše nestale sa tablicama, jer su tablice tehničko pitanje, a nestali su bol države Kosovo i šire», rekao je Ćerkini i podsetio da «pet meseci nema punog dogovora oko pitanja nestalih».

Ćerkini je rekao da se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem sastao tek kada je ovaj od Udruženja zatražio glasove.

«Upoznali smo se kada smo se sreli kada je tražio glasove. Kaže nam da sve što imamo je Andin Hoti, zatvara nam usta sa Andinom jer ima nestalog oca. To je čovek koji zna stvari, ali nema iskustva. Brisel mora da izvrši mnogo veći pritisak da se govori o nestalim osobama, posebno u ove dve zemlje koje se bave politikom, a ne humanitarnim pitanjima da bi se rasvetlila sudbina nestalih», rekao je Ćerkini.

Što se tiče stručnjaka u okviru dijaloga, predstavnik nestalih je rekao da to udruženje nema informacije ko su oni.

«Ne znamo ko su ti eksperti, ne znam da su uzeli sudskog veštaka koji je govorio u Briselu. Nemamo informacije, a oni kažu sa stručnjakom, ko su ti stručnjaci? Političari nisu stručnjaci za nestala lica, stručnjaci. Znam one koji imaju iskustva sa nestalim osobama i one koji su završili školu za istraživače», zaključio je Ćerkini.

Source link: www.kosovo-online.com