Ministri EU: Za približavanje Srbije Uniji presudni vladavina zakona i sređivanje odnosa s Kosovom

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas istakli da su dalji napredak Srbije u reformama vladavine zakona i temeljnih prava, kao i normalizacija odnosa Srbije s Kosovom i dalje je od presudne važnosti i odrediće ritam celokupnih pregovora Srbije o članstvu s EU.

To je navedeno u zaključcima posle zasedanja ministara inostranih poslova Unije i međuvladine konferencije EU-Srbija na kojoj je otvoren klaster četiri u pristupnim pregovorima s evropskom dvadesetsedmoricom.

I, kako je podvučeno, kad je reč o nužnosti normalizacije odnosa Beograda i Prištine, „Savet ponavlja očekivanje da se svi raniji sporazumi neizostavno sprovedu i da obe strane izbegnu postupke koji podrivaju stabilnost i poruke koje ne usmeravaju na dijalog“.

Evropski ministri primećuju da je „Srbija ostvarila napredak na nekim poljima vladavine zakona, ali i da je u celini ograničen taj napredak uz stalna odlaganja na brojnim područjima“.

„Savet ministara EU prima na znanje da srpska vlada i dalje ističe da je ulazak u članstvo Unije njen glavni cilj i zato poziva srpske vlasti da se čvrsto posvete i unapređuju vrednosti EU“, navodi se u zaključcima zasedanja šefova diplomatija EU.

Uz poruku „srpskim vlastima da se više posvete tom cilju i delatno povoljno i nedvosmisleno govore o EU, koja je glavni politički i ekonomski partner Srbije“, u zaključcima se „Srbija ohrabruje da nastavi da iskazuje političku volju za dodatno pospešenje reformi i opipljive konkretne rezultate na temeljnim sektorima“.

Savet ministara EU naglašava da „Srbija mora sprovesti bitne i hitne reforme kad je reč o ispunjavanju prelaznih uslova za poglavlja 23 i 24 tako što biti sprovedeni pospešeni akcioni planovi za ta poglavlja“.

Takođe podvlači da su „nezavisnost sudstva i sveukupna efikasnost pravosuđa, kao i istinska reforma i dalje pitanja kojima se mora posvetiti posebna pažnja“.

Savet pozdravlja napredak u ustavnim promenama i poziva Srbiju da to dovrši u skladu sa evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Srbija mora, stoji u zaključcima, ostvariti opipljive rezultate u istrazi i presudama, zamrzavanju i konfiskaciji imovine kriminalaca, posebno kad je reč o organizovanom kriminalu i pranju novca, a takođe se moraju pojačati napori u bitki protiv korupcije, uključujući slučajeve na visokoj ravni.

Savet ministara EU, kako se kaže, „odaje priznanje za usvajanje medijske strategije i s njom povezani akcioni plan, a poziva Srbiju da to sprovede valjano i u duhu ciljeva medijske strategije“.

„Savet ujedno izražava ozbiljnu zabrinutost zbog ograničenog napretka u sveukupnim uslovima zaslobodu izražavanja i ponovo poziva Srbiju da garantuje bezbednu klimu za hitnoneometano upražnjavanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija“.

„To znači“, ističe se u dokumentu ministarskog zasedanja, „da se pojačaju napori za istraživanje slučajeva pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima „.

Source link: www.danas.rs