U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4671 novi slučaj zaraze

Beroš: 'I dalje imamo pad novih slučajeva, ali broj pacijenata na intenzivnoj i respiratorima raste'

FOTO: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na Vladi iznio najnovije informacije o širenju korone. Beroš je tako kazao kako u posljednja 24 sata Hrvatska bilježi 4671 novi slučaj zaraze te da se u bolnicama danas nalaze 2253 pacijenta koji boluju od covida.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 4671 slučajeva zaraze. Napominjem da smo prije tjedan dana imali samo 80 više. Udio pozitivnih u posljednja 24 sata je 35,86 posto. U odnosu na tjedan ranije riječ je o padu broja novozaraženih za 1,7 posto, a u odnosu na 14 dana ranije taj pad je 18,2 posto što znači da se pad novozaraženih usporava”, kazao je Beroš.

Naglasio je da bilježimo porast broja pacijenata na intenzivnoj i respiratorima. “U bolnicama su trenutno 2253 osobe. Broj hospitaliziranih je pao u odnosu na tjedan dana ranije, ali istovremeno bilježimo porast udjela pacijenata na jedinicama za intenzivno liječenje i na respiratoru. Trenutno uz pomoć mehaničke ventilacije diše 315 osoba”, rekao je Beroš upozorivši na popunjenost bolnica istaknuvši kako je najgore stanje u bolnicama u Zagrebu, na sjeveru Hrvatske, i u OB Pula, Osijek i Split.

Stanje jučer i prošli tjedan

Inače, jučer je u Hrvatskoj zabilježen 3071 novi slučaj zaraze. Među zaraženima je bilo 2253 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 315 bilo na respiratoru. Jučer je preminulo 56 osoba.

U prošlu srijedu, prije tjedan dana imali smo 4751 novi slučaj zaraze, a broj aktivnih slučajeva bio je 27.221. Među njima je bilo 2412 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 320 na respiratoru. Preminule su 54 osobe.

Govoreći o cijepljenju Beroš je na sjednici Vlade rekao da je cijepljeno 65.51 posto odraslog stanovništva. Osvrnuo se na dolazak cjepiva za djecu od 5 do 11 godina. Naglasio je da je HZJZ izdao preporuke oko toga te da se posebno preporučuje cijepljenje imunokompromitirane i teško bolesne djece pritom napomenuvši da je cijepljenje dobrovoljno. I on je pozvao na cijepljenje trećom dozom. Istaknuo je da se nabavljaju i dva lijeka protiv koronavirusa te da bi jedan od njih u Hrvatsku trebao stići 20. prosinca. “No, daleko kvalitetnija opcija jest cijepljenje”, poručio je.

Source link: www.telegram.hr