Žozep Borelj: Bez dogovora lidera Srbije i Kosova o ZSO, obe strane imaju preduslove

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da dogovor lidera Srbije i Kosova nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi.

Posle jučerašnjih odvojenih razgovora lidera EU, Francuske, Nemačke i Italije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, Borel je rekao da su „svi zajedno izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog“ za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i insistirali da strane iskoriste tu priliku, jer bi to bio „veliki skok napred“ u procesu normalizacije odnosa.

„Nažalost, strane nisu bile spremne da se o tome dogovore. Preduslovi svake strane za drugu su bili neprihvatljivi“, kazao je Borel novinarima kasno sinoć.

Borel je dodao da lideri EU zahtevaju od obe strane da se „iskreno angažuju“ u procesu normalizacije odnosa.

„To se može uraditi samo u okviru dijaloga, jer je to jedini način da napreduju na evropskom putu. Nastavićemo da insistiramo i radimo kako bismo postigli dogovor“, rekao je Borel.

On je kazao i da su lideri EU, Francuske, Nemačke i Italije „veoma zabrinuti zbog ćorsokaka u procesu normalizacije između Kosova i Srbije i nedavnih terorističkih napada (u selu Banjska) koje su ponovo osudili“ tokom jučerašnjih razgovora.

Vučić nakon sastanaka u Briselu: Ne mogu da govorim o detaljima zato što je tako dogovoreno

Vlada Kosova je sinoć saopštila da je Kurti na sastancima ponovio da je spreman da potpiše Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, dogovoren u februaru u Briselu, ali da Vučić to nije želeo.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je da potpiše sporazum sa Kosovom i tražio da se prihvati propratno pismo, kojim se praktično poništavaju tri principa Sporazuma, njegovog Aneksa o primeni, kao i nacrta (o ZSO) koji je pet izaslanika zapadnih zemalja predložilo 21. oktobra“, navela je Vlada Kosova.

Vučić je sinoć izjavio da je papir koji je „velika petorka“ donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu „dobra osnova“ za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO, ali ne mogu da govorim o detaljima. Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs