Vučiću lakše da menja građane nego policiju: Ćuta o zabrani šetnje tokom Evroprajda

Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Ako predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nije u stanju da obezbedi javni red i mir, neka menja policiju, ili mu je možda lakše da promeni građane, pošto ove koje ima očigledno nisu dovoljno poslušni. Svako ima pravo na okupljanje, kaže za Danas Aleksandar Jovanović, narodni poslanik u Skupštini Srbije ispred koalicije Zajedno.

On je tako odgovorio na pitanje Danasa da li će pozvati građane na protest u subotu, zbog zabrane održavanja šetnje u okviru Evroprajda u Beogradu.

Radomir Lazović: Ne davimo Beograd, uprkos zabrani, u subotu šeta u znak podrške LGBT

Za razliku od Aleksandra Jovanovića Ćute, narodni poslanici i predstavnici Ne davimo Beograd, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana eksplicitno su za Danas izjavili da će u subotu izaći na ulicu, uprkos zabrani Ministarstva unutrašnjih poslova, da podrže LGBT zajednicu, jednakost i slobodu za sve članove ovdašnjeg društva.

Dragana Rakić (DS): Vidimo se 17. septembra na ulici

Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorilo je danas učesnike šetnje Parade ponosa ali i „litijaše“ da su njihove šetnje u subotu zabranjene odlukom MUP-a, te da ako bude prekršena ta zabrana, učesnici mogu odgovarati prekršajno ali i krivično.

„Imajući u vidu odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom nisu dozvoljene šetnje učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“, u subotu, 17. septembra u Beogradu, Više javno tužilaštvo u Beogradu ukazuje da će, zajedno sa Policijskom upravom za grad Beograd i osnovnim javnim tužilaštvima preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteteta i spokojstva građana“, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

„I dalje se nadamo da će država u poslednjem trenutku izbeći bruku“: Pavle Grbović (PSG) takođe na ulici, uprkos zabrani šetnje u okviru Evroprajda

Podsećamo, dodaju, da je MUP pomenutu odluku doneo nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs