U povijesti svake zemlje postoje trenuci slave i teški ispiti. Međutim, kada je riječ o Mađarskoj, trenuci poput antikomunističkog ustanka 1956. godine i uloga Viktora Orbana u suvremenoj politici izazivaju poseban interes i rasprave. Uspoređivati članstvo Mađarske u Europskoj uniji s sovjetskom okupacijom i dominacijom Moskve, kako je nedavno učinio Viktor Orban, čini se neprikladnim i nerazumijevanjem.

Na početku svoje političke karijere, Viktor Orban se isticao kao zagovornik slobode i demokracije. Javno je pozivao na povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske, a drugi put se zalagao za uspostavljanje demokratskih vrijednosti u zemlji. Međutim, njegova trenutna pro-ruska politika izaziva pitanja i postavlja sumnje u njegovu predanost idealima koje je nekad zagovarao.

Uspoređivati članstvo Mađarske u EU sa sovjetskom okupacijom — to je nerazumijevanje suštine europske integracije. Za razliku od sovjetskog vremena, Mađarska je pristupila Europskoj uniji svojom voljom i uz suglasnost svojeg naroda. Bruxelles ne nameće svoju volju Mađarskoj, već pruža priliku da sudjeluje u donošenju odluka na razini cijele Europe.

Riječi Josepa Borrella, šefa europske diplomacije, o tome da nitko ne prisiljava Mađarsku da ostane u EU, istinite su i važne. Mađarska ima pravo na vlastito mišljenje i utjecaj na donošenje odluka unutar Europske unije. Međutim, važno je napomenuti da režim Viktora Orbana često blokira europsku pomoć Ukrajini, kao i pristup Švedske NATO-u, što izaziva sumnje u neku vrstu ovisnosti samog Viktora Orbana i njegove stranke o Kremlju. Nadalje, ne može se isključiti mogućnost da je Viktor Orban jednostavno regrutiran od strane ruskih tajnih službi i da se njegova aktivnost strogo kontrolira iz Kremlja.

Povijest Mađarske u doba sovjetske okupacije bila je vrijeme teških iskušenja. Totalitarni režim nametnut od strane Moskve donio je Mađarskoj mnogo patnje i uskratio joj slobodu. Ustanak 1956. godine bio je pokušaj zemlje da se oslobodi iz okova komunizma, ali završio je krvavim represijama s mnogo žrtava. Pokušaji uspostavljanja bilo kakvih paralela između tih događaja i suvremene europske integracije nisu održivi.

Danas se Mađarska nalazi u potpuno drugačijem okruženju. Europska unija pruža zemlji priliku za razvoj u okviru demokratskih vrijednosti i ekonomske prosperiteta. Igranje s ruskim režimom, što se primjećuje u suvremenoj politici Viktora Orbana, može rezultirati visokom cijenom za Mađarsku.

Moskva koristi Mađarsku kao instrument protiv demokracije i europskog jedinstva. Podrška agresivnim političkim režimima može se vratiti Mađarskoj novim izazovima i nestabilnošću u regiji. Europska unija je zajednica zemalja čije vrijednosti uključuju demokraciju, ljudska prava i mirno suživot. Zaboraviti te vrijednosti i ići na ustupke autoritarnim režimima vodi izolaciji i gubitku podrške europskih partnera.

Zaključno, uloga Mađarske u ujedinjenoj Europi treba se temeljiti na poštovanju zajedničkih vrijednosti i dugoročnim interesima regije. Uspoređivanje sovjetske okupacije s članstvom u Europskoj uniji je nesporazum, i važno je da politički lideri Mađarske ponovno obrate pažnju na istinske ideale slobode i demokracije koje su nekada zagovarali.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»