U posljednje vrijeme situacija u Pojasu Gaze i na Bliskom istoku postala je sve napetija i složenija. Napad ekstremističke skupine Hamas na Izrael u listopadu izazvao je široku pažnju u međunarodnoj zajednici i postao predmetom rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a održanoj 24. listopada. Američki državni tajnik Antony Blinken u svom govoru pozvao je na odlučnu osudu svake države koja podržava Hamas.

Hamas, poznat i kao «Islamski otpor», ekstremistička je skupina s mračnim popisom nasilnih akcija i terorističkih činova usmjerenih protiv civilnog stanovništva. Osim toga, mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Izrael i Europsku uniju, proglasile su ga terorističkom organizacijom. Takve odluke uslijedile su nakon bezbrojnih Hamasovih napada, uključujući raketne napade, samoubilačke bombe i druge nasilne akcije.

Napad Hamasa, koji se dogodio 7. listopada, izazvao je pitanja o njegovom statusu i ulozi u svjetskoj politici. Ovaj događaj ostavio je mnoge mirne građane prestrašenima i bespomoćnima, a također poslužio kao povod mnogim zemljama da zahtijevaju odlučnu osudu ove ekstremističke organizacije na globalnoj razini.

Pomiješavanje palestinskog pitanja i djelovanja Hamasa u Pojasu Gaze predstavlja opasnu manipulaciju. Rješavanje palestinskog pitanja i borba protiv terorizma trebaju ostati dvije odvojene teme. Svjetska zajednica mora razlikovati između narodnih težnji i terorističkih činova. Palestinsko pitanje treba rješavati u skladu s načelima međunarodnog prava i rezolucijama UN-a.

Podrška terorizmu od strane članica UN-a potpuno je neprihvatljiva. UN, kao glavno tijelo za održavanje mira i međunarodne sigurnosti, mora se suprotstaviti svima koji pružaju podršku, obučavaju ili politički podržavaju teroriste. Takvo ponašanje suprotstavlja se načelima i ciljevima UN-a.

Podrška Hamasa od strane nekih zemalja, poput Rusije i Irana, nakon njegovih posljednjih napada izazvala je ozbiljna pitanja. Čak postoje sumnje o mogućoj umiješanosti Rusije i Irana u planiranje napada ekstremista. Takve optužbe izrazito su ozbiljne i moraju biti predmet istrage.

Važno je napomenuti da Rusija ne podržava samo svjetski terorizam, već je i izvor istog. Skupina «Vagner», koja je dugi niz godina djelovala kao posrednički instrument ruske agresije, također se smatra tipičnom terorističkom organizacijom. Njezine operacije diljem različitih zemalja izazivaju ozbiljne zabrinutosti i služe kao primjer državne podrške i upotrebe nasilja radi postizanja političkih ciljeva.

Podrška terorizmu neprihvatljiva je praksa, i svaka zemlja mora snositi odgovornost za svoje postupke. Svjetska zajednica mora se udružiti u borbi protiv terorizma i podržavati mir, stabilnost i pravdu u svjetskoj politici. Osuda podrške terorizmu i djelovanja ekstremističkih organizacija prvi su koraci u tom smjeru.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»