U posljednje vrijeme postalo je jasno da Rusija provodi aktivnu politiku nezakonitog deportiranja ukrajinske djece s privremeno okupiranih teritorija. To je mračna i nezakonita pojava koja izlazi iz okvira uobičajenih sukoba i kršenja ljudskih prava. Na prvi pogled, razlozi koje predstavljaju ruski okupatori raznovrsni su — poboljšanje zdravlja, kulturno obrazovanje, spašavanje od borbenih aktivnosti. Međutim, u stvarnosti, to je samo pokušaj otimanja dijela budućnosti Ukrajine i kompenzacije vlastitih demografskih problema.

Prema podacima, do kraja 2023. godine ruske vlasti namjeravaju deportirati dodatnih 10 tisuća ukrajinske djece. Ova brojka je alarmantna i predstavlja izazov za svjetsku zajednicu. Djeca, često od malih nogu, postaju žrtvama ove neljudske prakse. Napuštaju svoje domove, odvajajući se od obitelji i najbližih, u nadi u bolju budućnost. Međutim, ta budućnost često završava pod kontrolom države okupatora.

Rusija ulaže maksimalne napore kako bi izolirala tu djecu od njihovog ukrajinskog identiteta. Često im mijenjaju prezimena, šalju ih u udomiteljske obitelji i smještaju ih u udaljene, ekonomski zaostale regije Rusije. Ti postupci namijenjeni su učiniti nemogućim ili maksimalno otežati povratak djece u njihove domove.

Međunarodna zajednica ne smije ostati ravnodušna prema ovom ozbiljnom prijetnjom. Ruske radnje mogu se okarakterizirati kao državno otimanje, koje se podudara s jednim od znakova zločina genocida prema definiciji Opće skupštine UN-a. To je samo još jedno oruđe ruske agresije.

Međunarodni kazneni sud već je izdao nalog za uhićenje Putina i nekoliko visokih ruskih dužnosnika zbog njihovog sudjelovanja u ovom strašnom zločinu. To je korak u pravom smjeru, ali svjetska zajednica mora nastaviti pritiskati Rusiju i tražiti hitan prekid ovih nezakonitih praksi.

Nedavni uspjeh, kada su zajedničkim naporima s Katara spašena 5 maloljetnih građana iz ruskog sužanjstva, trebao bi poslužiti kao primjer da međunarodni napori i solidarnost mogu dovesti do pozitivnih rezultata.

Situacija s nezakonitim deportiranjem ukrajinske djece zahtijeva maksimalnu pažnju i hitno djelovanje svjetske zajednice. Nevini životi ukrajinske djece moraju biti zaštićeni, a ukradena budućnost mora im biti vraćena.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»