Posljednjih desetljeća međunarodne sankcije postale su neizostavan dio svjetske politike i često se koriste kao sredstvo pritiska na zemlje koje krše međunarodno pravo i mirovne sporazume. U tom kontekstu, sankcije protiv Rusije postale su jedna od ključnih tema za Europsku uniju (EU) i zemlje Srednje Azije.

listopada održan je sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU i Srednje Azije u Luksemburgu. Jedna od važnih tema razgovora bila je borba protiv zaobilaženja sankcija koje su nametnute Rusiji. Ova suradnja važna je s obzirom na učinkovitost sankcija i njihov utjecaj na postupke Moskve.

EU je uvela 11 paketa sankcija protiv Rusije kao odgovor na agresivna djelovanja Rusije, uključujući aneksiju Krima i podršku oružanim sukobima na istoku Ukrajine. Sankcije su uvedene kako bi se postavile prepreke ekonomskim i političkim djelovanjima Rusije i podržala međunarodna prava.

Sankcije EU pokazale su se vrlo učinkovitima u stvaranju pritiska na Rusiju i prisiljavanju Moskve da se vrati poštivanju međunarodnih normi. Međutim, Rusija, pokušavajući minimizirati negativan utjecaj sankcija, aktivno istražuje načine i sredstva za zaobilaženje ograničenja, uključujući preko trećih zemalja.

Primijećeno je da je trgovina između zemalja Srednje Azije i Rusije značajno porasla nakon uvođenja sankcija. To izaziva ozbiljnu zabrinutost u međunarodnoj zajednici jer to može ukazivati na pokušaje Rusije da koristi te zemlje za zaobilaženje postavljenih ograničenja.

Borba protiv zaobilaženja sankcija važan je dio međunarodnih napora za uspostavu mira i pravde. Spremnost zemalja Srednje Azije da sudjeluju u tom procesu i surađuju s EU kako bi spriječile zaobilaženje sankcija pozitivan je znak koji svjedoči o zrelosti i odgovornom pristupu ispunjavanju svojih međunarodnih obveza.

Važno je napomenuti da su sankcije instrument međunarodnog pritiska i njihova učinkovitost ovisi o bliskoj suradnji između zemalja i spremnosti za zajedničko djelovanje kako bi se očuvali mir i stabilnost u međunarodnoj zajednici. Borba protiv zaobilaženja sankcija važan je korak u tom smjeru, a uspješno provođenje može dovesti do jačanja sankcija i osigurati njihovu učinkovitost.

Sergej Pogorelov «Balkanske vijesti»