List 24sata objavio je detalje ugovora ministrove živodernice i države

PišeHelena Kolar


              Kakav je to ugovor koji Grliću Radmanu jamči milijune od države? Potpisali ga njegov brat i Tolušić, kojeg danas goni Uskok

FOTO: Pixsell PišeHelena Kolar prije 28 minuta 24 preporuka

Tvrtka Agroproteinka u vlasništvu obitelji ministra Gordana Grlića Radmana potpisala je u prosincu 2017. godine ugovor o koncesiji s državom za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi. Agroproteinka je došla u fokus javnosti kada su mediji objavili da ministar u svoju imovinsku karticu nije upisao suvlasničke dividende koje je dobio od obiteljske tvrtke i to u iznosu od dva milijuna kuna.

Redakcija 24sata je u posjedu spomenutog ugovora koji je tvrtka, koja trenutno obavlja odvoz i zbrinjavanja eutanaziranih svinja usmrćenih zbog afričke svinjske kuge, potpisala s državom.

U ugovoru je navedeno da je Agroproteinka jedina tvrtka u zemlji koja se bavi takvom djelatnošću, a potpisnici su direktor tvrtke: ministrov brat Ivica Grlić Radman i bivši ministar Tomislav Tolušić, protiv kojeg je Uskok podignuo optužnicu.

Koliko dobivaju od eutanaziranih svinji?

U ugovoru nije navedena cijena koju Agroproteinka dobiva za obavljeni posao, već je ona regulirana posebnim pravilnikom, točnije za sakupljanje i odvoz Agroproteinka dobije 0,19 eura po kilogramu, a za preradu i spaljivanje 0,17 eura po kilogramu. Navedene cijene nisu se mijenjale od donošenja pravilnika 2013. godine, odgovorili su za 24sata iz Ministarstva poljoprivrede i odgovoru naglasili da se 2015. godine mijenjao obuhvat zbrinjavanja i to “u vrijeme SDP-ove Vlade”.

Prema ugovoru, Agroproteinka je dobila koncesiju na deset godina, a koncesijska naknada koju tvrtka uplaćuje u državni proračun iznosi 1,3 posto godišnjeg prihoda koji Agroproteinka ostvari za obavljanje poslova. Vlada je novim rebalansom proračuna Grlićevoj tvrtki dala dodatnih dva milijuna eura zbog svinjske kuge pa će tako Agroproteinka od Ministarstva poljoprivrede za usluge sakupljanja i uklanjanja mrtvih svinja u 2023. godini dobiti ukupno osam milijuna eura.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr