Stalne članice Saveta bezbednosti UN o Banjskoj, dijalogu, mandatu Unmika

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Predstavnici stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras su govorili o mandatu te misije na Kosovu, dijalogu Beograda i Prištine i sukobu naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska 24. septembra.

Tokom rasprave na sednici na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), svi predstavnici zapadnih sila osudili su napad na kosovsku policiju u Banjskoj i pozvali na procesuiranje odgovornih.

Predstavnik SAD je rekao da Vašington „snažno osuđuje nasilje naoružanih napadača“ na kosovsku policiju u selu Banjska koje je dovelo do smrti policajca Afrima Bunjakua.

„Taj napad je bio direktna pretnja kosovskim građanima i ugrozio je NATO i EU osoblje. Neophodna je puna odgovornost počinilaca napada. Pojedinci koji su pobegli u treće zemlje treba da budu izručeni ili procesuirani“, kazao je on.

Brnabić pred SB UN: Srbima koji žive na Kosovu šalje se najbrutalnija poruka- neka odu

Naveo je da SAD upozoravaju obe strane da ne preduzimaju „eskalatorne poteze“ i da se posvete dijalogu, ukazavši da je važno ostvariti napredak u primeni svih obaveza iz briselskog dijaloga.

Američki diplomata je naveo da je UNMIK „odavno ispunio“ svoj mandat i dodao da SAD pozivaju Savet bezbednosti da donese odluku o okončanju te misije.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja ocenio je da je bezbednosna situacija na Kosovu znatno pogoršana poslednjih meseci i za to okrivio vlasti u Prištini.

On je zatražio povlačenje kosovskih specijalaca sa severa Kosova i uklanjanje njihovih objekata.

Nebenzja je rekao da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, iz juna 1999. godine, jedini okvir za nalaženje rešenja u sporu Beograda i Prištine, ocenivši da ona „nema alternativu“.

Naveo je da je rad UNMIK-a „itekako potreban“, imajući u vidu situaciju na Kosovu.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da je London „duboko zabrinut“ zbog bezbednosnih izazova na severu Kosova i ukazao da je od „ključne važnosti“ da pravdi budu privedeni odgovorni za napad u Banjskoj .

„Pozivamo Srbiju da u potpunosti sarađuje sa istragama koje su u toku i da preduzme korake u vezi sa prekograničnim organizovanim kriminalom i krijumčarenjem oružja“, naveo je britanski diplomata.

On je ukazao da je normalizacija odnosa dve strane „od ključnog značaja“ i dodao da ih London poziva da se posvete dijalogu da bi našli obostrano prihvatljivo rešenje.

„Strane treba da poštuju preuzete obaveze i da se uzdrže od jednostranih poteza i od retorike koja bi umanjila izglede za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa“, naveo je on.

Vjosa Osmani na sednici SB UN optužila Srbiju da je pokušala da izvrši aneksiju severa „u stilu Krima“

Britanski diplomata je ukazao da i Beograd i Priština treba da daju doprinos kako bi Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila što pre formirana.

Ocenio je da su „uslovi na terenu neprepoznatljivi“ u odnosu na 1999. godinu i dodao da treba razmotriti kako da se misija UNMIK prilagodi novim okolnostima.

Predstavnica Francuske je rekla da Pariz „osuđuje neprihvatljiv napad“ na kosovsku policiju u Banjskoj i da odgovorni moraju da budu procesuirani.

Navela je da i Srbija i Kosovo moraju „bezuslovno da se vrate“ dijalogu da bi našli rešenje.

Ukazala je da je neophodno primeniti sve postignute sporazume, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Dodala je da je napredak u dijalogu „od ključnog značaja“ za evropsku perspektivu obe strane.

Predstavnik Kine je rekao da je pozicija Pekinga „jasna“: podržava strane da kroz dijalog i konsultacije nađu obostrano prihvatljivo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednsti UN.

„Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba da budu poštovani u potpunosti“, naveo je kineski diplomata.

Ukazao je da se Kina protivi „jednostranim potezima kosovskih vlasti koji su podigli tenzije“ i da ih poziva „da se vrate na pravi put dijaloga i konsultacija“.

Naveo je i da Priština treba da ispuni sve obaveze preuzete u dijalogu sa Beogradom.

Dodao je da Peking podržava misiju UNMIK u sprovođenju mandata dobijenog na osnovu Rezolucije 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs