Centar za rehabilitaciju: Premeštanje zatvorenika iz Danske izazvaće pretrpanost i pogoršanje uslova

Izvor: Klan Kosova

Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih od torture saopštio je danas da bi premeštanje 300 zatvorenika iz Danske u zatvor u Gnjilanu, kao i selidba sadašnjih 200 zatvorenika, izazvali pretrpanost zatvorskih jedinica i pogoršanje uslova u njima, prenosi Reporteri.

Oni su pozvali Ministarstvo pravde  da razmotri posledice ovog sporazuma na ljudska prava.

Prema podacima  Ministarstva pravde, u okviru Kazneno-popravne službe Kosova postoje dovoljni kapaciteti za smeštaj između 700 i 800 zatvorenika, ali, kako se navodi, to je u suprotnosti sa izveštajima napravljenim nakon nadzornih poseta.

Taj podatak bi, kako navode, bio tačan kada bi svi kapaciteti pritvorskih centara bili u funkciji.

«Takođe, eventualne prostorije treba proceniti na osnovu kategorije osuđenika pre takvog premeštaja, jer se upražnjena mesta  na koje se Ministarstvo pravde poziva, nalaze u okviru konkretnih ustanova, što bi moglo da onemogući prebacivanje pritvorenika iz Gnjilana“, navodi se dalje.

Iz Centra za rehabilitaciju žrtava torture ovom prilikom poručuju da, ukoliko institucije neće da poštuju prava i sloboda svih pojedinaca, ostaje da se proceni da li se sporazumom sa Danskom narušavaju Ustav i prava građana.

Source link: www.kosovo-online.com