Lutovac: Nije Vučićev posao da raspisuje izbore u Beogradu

foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je, gostujući na televiziji Insajder, da nije posao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da određuje da li će u Beogradu biti novih izbora.

Otkud Vučiću pravo da se time bavi, zna se kako se raspisuju izbori, da li postoji većina i kad se konstituiše gradski parlament, rekao je Lutovac, uz konstataciju da je tačno da je SNS do viška mandata došla nelegitimnim putem, ali da je opozicija učestvovala u izborima i da sada imamo ovakav rezultat.

Suština je da su oni koji ne čine vlast u Beogradu dobili 70.000 glasova više nego oni koji sada vrše vlast, ali ako ćemo da ponavljamo izbore, a da izborni proces bude neregularan, ako će se krasti pre, za vreme i posle izbora, onda Vučić može svakog meseca da ih raspisuje, rekao je Lutovac.

Na konstataciju da je opozicija razjedinjena čak i po pitanju hoće li ili neće biti novih izbora, Lutovac je istakao da opozicija po prirodi stvari treba da bude razjedinjena.

Opoziciju ne čine stranke istog ideološkog i programskog profila, ali mora da bude ujedinjenja oko univerzalnih stvari kao što su tajno glasanje i slobodno glasanje, bez ucena i pritisaka, kazao je Lutovac.

Predsednik DS ocenio je i da je „pobeda izvesna ne samo u glasovima, nego i u mandatima, ako spečimo glasanje fantomskih birača“.

Na pitanje zašto nije došlo do zajedničkog izlaska na izbore DS i koalcije „Moramo“, Lutovac je rekao da su postojale različite procene.

Naši prijatelji iz koalicije „Moramo“ su smatrali da ćemo u zbiru imati više ako izađemo samostalno, nego ako bismo svi bili u istoj koloni, a bilo je i suprotnih istraživanja. Možda je trebalo da se odmeri, pa će sledeći put biti lakše da se napravi dogovor o zajedničkom nastupu, kazao je Lutovac.

Na pitanje da li je opozicija učinila greške i koje od njih ne bi ponovili, Lutovac je rekao da su greške postojale.

Mi nismo realizovali našu ključnu prednost – što smo okupili u savez različite političke opcije. Umesto da smo igrali na tu kartu, naši partneri iz koalicije su pokušavali da se profilišu pojedinačno, što nije dalo rezultat, kazao je Lutovac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs