Podijeli :

OGLAS

SIPA: Pravna lica iz BiH na meti prevaranata, jedna firma izgubila više od milion eura Vijesti Autor: N1 BiH 24. okt 202316:41 0 komentara Podijeli :

SIPA: Pravna lica iz BiH na meti prevaranata, jedna firma izgubila više od milion eura

N1

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u svom radu uočila pojavu prevarnih postupanja na štetu pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, počinjenu od strane nepoznatih lica.

Kako se navodi u saopćenju, prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz Bosne i Hercegovine, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmjenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje.

“Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u našoj zemlji, doznačavaju na ino račune pod kontrolom lica koja vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferišu dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta pravnim licima iz Bosne i Hercegovine. Postoji značajan broj prijava podnesenih od strane pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, koja su oštećena za velike novčane iznose, među kojima je u jednom slučaju pravnom licu nanesena šteta u iznosu od preko milion eura”, navodi se u saopćenju.

Između ostalog su naveli su da o navedenom su obaviještene entitetske agencije za bankarstvo i komercijalne banke u Bosni i Hercegovini te da je istima sugerisano da preduzmu raspoložive mjere pojačane kontrole prilikom realizovanja ino plaćanja sa ciljem minimiziranja navedene pojave kojom se nanosi šteta njihovim klijentima.

Source link: ba.n1info.com