listopada u Pragu započeo je drugi parlamentarni summit Međunarodne platforme za Krim. Ovaj događaj postao je iznimno važan u uvjetima punom razmjeru rata kojeg Rusija vodi protiv Ukrajine, dok se borbe odvijaju u Pridnjestrovlju i na Donbasu. Unatoč aktivnim borbama, Ukrajina ni na trenutak ne zaboravlja Krim, koji već više od 9 godina trpi rusku okupaciju.

Krim ostaje neotuđivim i međunarodno priznatim teritorijem Ukrajine. Sudjelovanje predstavnika desetaka zemalja na Drugom parlamentarnom summitu Međunarodne platforme za Krim potvrđuje nepromjenjenu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine od strane demokratskog svijeta.

Summit je okupio visokopozicionirane predstavnike parlamenata više od 40 zemalja svijeta, kao i predstavnike međunarodnih parlamentarnih skupština i organizacija. To svjedoči o širokom međunarodnom interesu za pitanje Krima i podršku ukrajinskoj inicijativi.

Jedan od glavnih ciljeva parlamentarne dimenzije summita je podizanje svijesti šire javnosti o nezakonitoj ruskoj okupaciji Krima i njezinom negativnom utjecaju na poštivanje ljudskih prava, osiguranje sigurnosti u Crnomorskom području i globalnu prehrambenu sigurnost.

Češka, koja je domaćin ovog parlamentarnog summita, ima vlastito povijesno iskustvo i dobro pamti što predstavlja neprovocirani napad agresora i nezakonitu aneksiju. To iskustvo čini ih bliskim saveznicima Ukrajine u borbi za obnovu suvereniteta nad Krimom.

Drugi parlamentarni summit Međunarodne platforme za Krim postaje još jednim korakom prema međunarodnom osuđivanju nezakonite aneksije Krima i priznavanju prava Ukrajine na svoj teritorijalni integritet. On pokazuje da svjetska zajednica ne ostavlja Ukrajinu da se sama bori za Krim i protiv nezakonitih agresorskih aktivnosti Rusije.

Sergey Pogorelov, «Balkanske vijesti»