Tijekom prošlog tjedna ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, obavio je službene posjete Sjevernoj Koreji i Iranu. Ovi susreti izazvali su mnogo pitanja i rasprava u svjetskim medijima i diplomatskim krugovima.

Važno je napomenuti da i Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju zemlje koje sustavno krše prava svojih građana i predstavljaju ozbiljnu prijetnju svjetskom miru svojim agresivnim vojnim akcijama. Susreti Lavrova u ovim zemljama postavljaju pitanje o suradnji Kremlja s takvim režimima i stavljaju Rusiju rame uz rame s ovim diktatorskim režimima.

Stručnjaci upozoravaju na to da Rusija dobiva resurse od Sjeverne Koreje i Irana koji joj omogućavaju nastavak agresivnih akcija prema Ukrajini. Na taj način, Pjongjang i Teheran mogu se smatrati saboterima napora međunarodne zajednice u rješavanju situacije s ruskim agresijama.

Podjednako važno je obratiti pozornost na činjenicu da Rusija sustavno krši međunarodne obveze, počevši s konfliktom u Ukrajini pa nadalje s drugim osnovnim principima međunarodne sigurnosti. Za tehnologije koje dobiva od Irana i Sjeverne Koreje, Moskva pruža sredstva koja bi mogle učiniti svijet još opasnijim, posebno u rukama diktatora.

Također treba obratiti pozornost na činjenicu da Rusija nije uspjela uspješno riješiti armensko-azerbajdžanski sukob, što postavlja pitanje o prikladnosti sudjelovanja ministra Lavrova u raspravi o ovom problemu u Iranu.

Ovi događaji svjedoče o nastojanju Vladimira Putina da maksimalno uključi saveznike Ukrajine u novi bliskoistočni sukob. Očito je da Rusija i dalje ne smatra miroljubivo rješenje prioritetom i ostaje na putu konfrontacije.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»