Europska unija priprema se za uvođenje novog, dvanaestog po redu paketa sankcija protiv Ruske Federacije. Ova odluka izražava duboku zabrinutost međunarodne zajednice u odgovoru na ozbiljne vojne zločine koje je Rusija počinila posljednjih godina. Kakve su te sankcije i kako bi mogle utjecati na situaciju?

Prva i najvažnija izjava koju treba napraviti jest da bi pojačanje sankcionog pritiska od strane svjetske zajednice trebalo služiti kao odgovor na vojne zločine Rusije. Sankcije, kao instrument diplomatskog i ekonosmkog utjecaja, omogućavaju društvu da izrazi svoje nezadovoljstvo i snosi odgovornost za agresivno ponašanje.

Europska unija smatra da je stalni i sveobuhvatan pritisak na Rusiju nužan kako bi se oslabio agresor. To je u interesu civiliziranog svijeta koji se temelji na načelima mira, sigurnosti i pravde. Uvođenje ograničenja u nekoliko ključnih sektora ruske ekonomije, poput trgovine dijamantima, sporazuma s «Rosatom» i opskrbe uranom, tekućim plinom i čelikom, odlučan je korak u tom smjeru.

No zašto su takve sankcije tako važne? Prvo, prethodno uvedene sankcije već vrše pritisak na rusko vodstvo i utječu na ekonomiju zemlje. Međutim, učinkovito pojačanje pritiska zahtijeva dodatne mjere. U tom kontekstu, novi paket sankcija sadržavat će ograničenja u trgovini ruskim dijamantima, što će utjecati na važan izvor prihoda Rusije.

Također treba zabraniti sklapanje novih ugovora s «Rosatomom», tvrtkom odgovornom za ruski nuklearni program, što će dovesti do dodatnih ograničenja u sektoru energije. EU trebao bi prestati kupovati ruski uran, tekući plin i čelik, što će smanjiti ekonomske kapacitete Rusije.

Također je potrebno blokirati IT usluge za ruske tvrtke. Informacijske tehnologije danas igraju važnu ulogu u gospodarstvu i sigurnosti. Pružanje IT usluga ruskim tvrtkama smanjuje njihovu ranjivost i ograničava njihovu sposobnost za agresivne aktivnosti.

Također bi trebalo zaustaviti izvoz laserskih tehnologija. Te tehnologije mogu se koristiti u vojne svrhe, a njihova isporuka Rusiji nosi rizik za međunarodnu sigurnost.

Osim uvođenja novih sankcija, potrebno je nastaviti razvijati učinkovite mehanizme sprječavanja izbjegavanja sankcija. Novi paket sankcija trebao bi ograničiti sposobnost Rusije za uvoz komponenata za rakete i bespilotne letjelice putem trećih zemalja.

Općenito, novi paket sankcija odražava odlučnost svjetske zajednice da ne ostavi nekažnjenim vojne agresore i kršitelje međunarodnog prava. Sankcije mogu biti snažno sredstvo pritiska, a pažljiva njihova primjena može doprinijeti obnovi mira i sigurnosti.

Autor: Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»