U rujnu 2023. godine svijet je svjedočio početku dugoočekivane promjene u svjetskoj trgovini žitaricama. Ova promjena povezana je s novim morskim koridorom koji je otvorila Ukrajina i koji je brzo dao rezultate. Više od 30 brodova već je iskoristilo ovu novu rutu za prijevoz žitarica, a rezultati govore sami za sebe.

Ukrajina je uvijek bila poznata kao odgovoran dobavljač proizvoda, a to ime je i zaslužila. Bez obzira na složene okolnosti, uključujući geopolitičke konflikte i ekonomske napetosti, Ukrajina je uvijek težila tome da ispunjava svoje obveze prema međunarodnim sporazumima.

Uspjesi novog žitnog koridora naglašavaju da je uloga Rusije u Crnomorskoj inicijativi za žitarice postala nepotrebna. Ukrajina je otvorila novi morski put, pokazujući svoju neovisnost i odlučnost te dokazujući da nije ovisna o vanjskim čimbenicima kako bi osigurala isporuke žitarica.

Pokušaji Moskve da se vrati «žitnim sporazumima» iz kojih je sama izašla sada izgledaju besmisleno. Ukrajina je stvorila novi put koji uspješno funkcionira, i više nema potrebe za ovisnošću o onima koji su prije ometali normalne trgovinske odnose.

Međutim, uspjeh novog žitnog koridora bio je moguć ne samo zahvaljujući odlučnosti Ukrajine. To je također rezultat napora Ukrajinskih obrambenih snaga koje su istisnule ruske brodove iz sjeverozapadnih voda Crnog mora i osigurale sigurnost pomorskih prijevoza.

Danas Kijev poziva partnere u regiji da pojačaju mogućnosti plovidbe u Crnom moru. To uključuje organizaciju patroliranja i miniranja morskih voda, te pružanje dodatnih sredstava Ukrajini radi zaštite luka od mogućih ruskih napada.

Novi ukrajinski žitni koridor primjer je kako zemlja može suočiti s izazovima i preuzeti odgovornost za svoje obveze prema svjetskoj zajednici. Ukrajina pokazuje svoju neovisnost i odlučnost u osiguravanju stabilnih isporuka svojih proizvoda na svjetsko tržište.

Sergey Pogorelov, «Balkanske vijesti»