Podijeli :

OGLAS

Prof. Muhasilović: Izraelu odgovara što ga je Hamas napao, dobio je alibi Vijesti Autor: Faruk Međedović 13. okt 202319:36 0 komentara Podijeli :

Prof. Muhasilović: Izraelu odgovara što ga je Hamas napao, dobio je alibi

Jahja Muhasilović (N1)

«Mislim da je ovo Izraelu odgovorala zbog više stvari. Hamas je morao napasti da bi Izrael imao alibi da očisti i anektira Gazu. Ovaj napad Hamasa također i politički odgovara desničarima koji su na vlasti u Izraelu da se učvrste i da se dodatno radikalizuje izraelsko odruštvo», kazao je za N1 profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović u komentaru na novi sukob na Bliskom istoku.

Izrael je danas nastavio sa raspoređivanjem tenkova i oklopnih vozila u gradu Sderot u blizini granice sa Gazom. Mislite li da će krenuti u kopnenu ofanzivu?

Izraelci jesu oprezni, oni su u nekoliko navrata odgađali kopnenu ofanzivu. SAD je u pravu kada govori da kopnena ofanziva nije jednostavna stvar. Izrael će u konačnici izvršiti kopnenu ofanzivu, samo je pitanje sa kojim brojem žrtava. Mislim da će Izrael sačekati, ali će na kraju izvršiti invaziju ako želi uništiti Hamas.

Kako je Hamas skupio tako ogromnu količinu oružja, koje je omogućilo ovoj grupi da izvede koordinirane napade sa više od 1.200 poginulih ljudi u Izraelu?

Hamas je na mnogim crnim listama i zbog toga je teže bilo nabaviti oružje, ali gdje ima želje ima i načina. Putem tunela su nabavljali oružje. Postoje određene zemlje koje su spremne prodavati naoružanje Hamasu i to u bescjenje zbog vlastitih geopolitičkih interesa. Postoji i drugi način odakle oružje, a to je da ga Hamas izrađuje.

Kako se Izraelu desilo da ih Hamas ovako iznenadi? Je li to možda bio i namjerni previd?

Ukoliko bi rekli da jeste ušli bi u sferu teorija zavjera, ali ta teza ima dozu nosivosti jer su susjedne države upozoravale Izrael da se nešto sprema. Izrael je odlučio da ignoriše. Mislim da je ovo Izraelu odgovorala zbog više stvari. Hamas je morao napasti da bi Izrael imao alibi da očisti i anektira Gazu. Ovaj napad Hamasa također i politički odgovara desničarima koji su na vlasti u Izraelu da se učvrste i da se dodatno radikalizuje izraelsko odruštvo. Ukoliko politički preživi, ovo će Netanyahuu pomoći u zavođenju autokratizacije.

Desio se i raketni napad iz Libana na sjeverni Izrael. Ko bi još mogao da se umiješa u ovaj sukob?

Iran se sam distancirao od ovog sukoba, iako je umješan, barem u naoružavanje Hamasa. SAD nema apetit da ide u otvoreni rat sa Iranom jer, ako bi došlo do frontalnog rata Amerike i Irana, to bi vodilo do sveregionalnog rata. Iran je upozorio da, ako ga SAD napadne, spreman je aktivirati cijelu regiju protiv Izraela. Iran jeste regionalna sila.

Da li je napad Hamas bio nepromišljen?

Hamas je vjerovatno znao šta će se desiti. Ono što je bitno kazati je da Iranu ne odgovara pomirenje između Izraela i arapskih režima, koji sada ne mogu okrenuti leđa Palestincima.

Opširnije u BLOGU.

Source link: ba.n1info.com