Četiri Informacije i jedna Deklaracija, umjesto najavljivanih 140 zakona o vraćanju nadležnosti sa države na entitet, biće tema prve naredne Posebne sjednice Narodne skupštine Republlike Srpske, čiji je termin lider SNSD-a prolongirao više puta.

Tako će politički akti bez pravne snage, poput deklaracije, ponovo biti dio plana Milorada Dodika-plana izlaska iz kompleksne situacije.

“Svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni”

Deklaracija o ustavnim principima napisana je na devet stranica, a predviđa obavezu Vlade da, u saradnji sa predsjednicom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti entiteta, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju BiH.

U Deklaraciji, koja je dostavljena Narodnoj skupštini zajedno sa materijalima za posebnu sjednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Republike Srpske, navodi se da bi novim Ustavom Banjaluka trebala da postane glavni grad, a Pale prijestonica.

U dokumentu se precizira da su svi akti koje je nametnuo visoki predstavnik neustavni, te da je po Ustavu BiH Parlamentarna skupština odgovorna za donošenje zakona, sprovođenje odluka Predsjedništva ili izvršenje nadležnosti Parlamentarne skupštine prema ovom Ustavu, zbog čega nije ni imala nadležnost
da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik.

U Deklaraciji se ističe da djelovanje Ustavnog suda BiH, koji se stavio u funkciju potvrđivanja nepravnih odluka visokog predstavnika i time mijenjao ustavnu strukturu BiH utvrđenu međunarodnim ugovorom, nanosi veliku štetu odnosima u BiH i doprinosi trajnoj nestabilnosti.

Posebna sjednica
U Deklaraciji se dodaje da “sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatu vrijednost i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmjene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov”.

– Nije bilo ni naknadnih ustavnih promjena, pa su i te nadležnosti neustavne i samim tim privremene – navodi se u Deklaraciji.

U materijalima za Posebnu sjednicu su i informacije o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, te Informacija o dosadašnjem toku prenosa nadležnosti sa RS na nivo BIH.

Predlagači su predsjednica Republike Srpske, član Predsjedništva BiH, premijer RS, kao i poslanički klubovi vladajuće većine, klubovi poslanika SNSD, SP, US, DEMOS, NPS, poslanička grupa NDP.

ba.n1info.com