Podijeli :

OGLAS

Boško Jakšić u Pressingu: Sudbina talaca može odrediti budući razvoj situacije u Gazi Vijesti Autor: N1 BiH 11. okt 202322:04 0 komentara Podijeli :

Boško Jakšić u Pressingu: Sudbina talaca može odrediti budući razvoj situacije u Gazi

Joint Room for Palestinian Resistance Factions via Telegram via Reuters (ilustracija)

«Sudbina talaca može odrediti buduće razvoje situacije u Gazi. Izrael je oslobodio više od 1.000 zatvorenika za jednog zarobljenog izraelskog zarobljenika», istakao je u večerašnjem Pressingu analitičar Boško Jakšić.

“Hamas je onim masakrima nedužnih civila, to je bio pucanj u nogu. To je neobjašnjivo koliko su sebi snizili bilo kakav rejting ako je negdje postojao. Iran bi mogao negdje da profitira ukoliko ne dođe zbližavanja Izraela i Saudijske Arabije. Saudijska Arabija bi mogla odustati od tih ambicija. Ona traži da bilo kakva normalizacija podrazumijeva Palestincima da će se nastaviti mirovni pregovori”, kazao je Jakšić.

“Mnogo će kolateralne štete biti dodano hiljadama mrtvih sa obje strane”, poručio je.

Koliko smo daleko od rješenja dvije države?

“Imajući u vidu koliko je dug taj proces, od sporazuma iz Osla su prošle decenije, pa do dogovora u Madridu, pa do Arapskog plana. Formula dvije države je prihvaćena. Netanyahu je 16 godina na vlasti u Izraelu i samo je jednom pomenuo rješenje dvije države”, istakao je Jakšić.

Poručio je da će sudbina talaca odrediti razvoj situacije u Gazi.

“Sudbina talaca može odrediti buduće razvoje situacije u Gazi. Izrael je oslobodio više od 1.000 zatvorenika za jednog zarobljenog izraelskog zarobljenika. Sada je tu mnogo više kidnapovanih i tu će se morati voditi ozbiljni pregovori. Njemačka se ponudila i Turska da posreduje. Mislim da će ključnu ulogu imati Egipat i Iran, a Iran je sponzor Hamasu. Kako će se talačka kriza riješiti, ona može u mnogome da vodi nekom primirju i spuštanju tenzije sa kojom smo suočeni”.

“Premijer mora da vodi računa o taocima jer to ranjena izraelska javnost od njega očekuje”, kazao je Jakšić.

Source link: ba.n1info.com