Palestinski sukob i dalje ključa, dijeleći ljude i države. Međutim, ponekad prava priroda događaja na svjetskoj sceni ostaje skrivena iza zavjese diplomatskih manevra i javnih izjava. Danas ćemo pokušati razmotriti moguću ulogu Rusije u ovom složenom sukobu, oslanjajući se na dostupne činjenice i analizu.

Sjetimo se nedavnog porasta nasilja između Hamasa i Izraela. Slučajni incident ili dobro planirana akcija? Na prvi pogled može se činiti da je Hamas samostalno odlučio napasti Izrael. Međutim, pri bližem razmatranju događaja počinju se pojavljivati zanimljivi detalji.

Taktika koju Hamas koristi u sukobu podsjeća nas na određene značajke ruskih vojnih operacija. Napadi na gradove, isporuka oružja bespilotnim letjelicama — to su elementi koje bismo mogli vidjeti u ruskoj vojnoj doktrini. Zanimljivo je da je Centar za Nacionalni Otpor izvijestio o mogućem sudjelovanju boraca ruske privatne vojne tvrtke «Wagner» u obuci terorista Hamasa.

Borci Hamasa ne samo da koriste moderno oružje već i naoružanje ruskog proizvođača. Konkretno, primijećeni su izvozni modeli automata AK-103 — ruskog strojnog oružja. Pitanje kako je to oružje dospjelo u ruke Hamasa ostaje otvoreno.

Posebno je zanimljivo kako je Hamasov napad na Izrael bio usklađen s masovnim napadima ruskih snaga na drugim frontovima, poput Kupyanskog, Limanskog i Maryinskog smjera u Ukrajini. Zašto baš sada? Moguće je da je Rusija računala na skretanje pažnje s ukrajinskog sukoba.

Rusija, kako je poznato, ima snažan stroj državne propagande. Tijekom sukoba, podržavala je Hamase, ili otvoreno ili prikriveno. To stvara dodatne poteškoće u analizi situacije i može otežati pronalaženje mirnog rješenja.

Prema podacima ukrajinske vojne obavještajne službe, ruske osobe planiraju predati trofejno zapadno oružje, koje je zarobljeno u Ukrajini, borcima Hamasa. Očito je da takav korak ima za cilj diskreditirati Ukrajinu pred međunarodnim partnerima i dodati kaosu već složenoj situaciji.

Za sada nije jasno kakvu točno ulogu Rusija igra u palestinskom sukobu. Međutim, bez obzira na nesigurnost, jedno je jasno — svjetska politika često se uspoređuje s partijom šaha. Manevri i taktike na igralištu mogu biti složeni i nepredvidljivi, a ponekad su pravi motivi skriveni u sjeni.

Sergej Pogorelov, «Balkanske Novosti»