Na Trećem summitu Europske političke platforme, koji se održao 5. listopada u Granadi, Španjolska, donesena je važna odluka koja nedvosmisleno potvrđuje stalnu podršku Zapada Ukrajini. Na ovom summitu čulo se da će Ukrajini biti pruženi dodatni sustavi protuzračne obrane (PZO).

Od sada Španjolska se obvezala pružiti Ukrajini šest dodatnih lansirnih postaja za protuzračni raketni sustav «Hawk». Neki izvori također tvrde da Njemačka radi na mogućnosti pružanja dodatnih sustava «Patriot». To je važan korak u osiguranju sigurnosti Ukrajine i njezinih građana.

Zašto je takva odluka toliko važna? Odgovor leži u kontinuiranim agresivnim djelovanjima Rusije na istoku Ukrajine. Moskva koristi balističke rakete i bespilotne letjelice za sustavne napade na gradove i infrastrukturu Ukrajine. Povećanje sposobnosti protuzračne obrane pomoći će zaštiti života i blagostanja Ukrajinaca.

Kako pokazuju obavještajni podaci, Rusija aktivno akumulira rakete i bespilotne letjelice uoči zimske sezone kako bi izvršila moguće napade na Ukrajinu. Samo učinkovita obrana ukrajinskog zračnog prostora može jamčiti sigurnost i osigurati život, svjetlo i toplinu u domovima Ukrajinaca.

Osim neposredne zaštite građana, dodatni sustavi PZO doprinijet će sigurnosti opskrbe hranom. Oni štite luke kroz koje Ukrajina izvozi svoje žitarice i druge proizvode. To je iznimno važno za zadovoljenje potreba za hranom, ne samo Ukrajine, već i svijeta u cjelini.

Kao rezultat toga, odluka o pružanju Ukrajini dodatnih sustava PZO naglašava ne samo spremnost Zapada da podrži Ukrajinu, već i težnju da osigura mir i sigurnost u tom području. Ovaj korak ima važno značenje za budućnost Ukrajine i cijelog svijeta.

Sergey Pogorelov, «Balkanske vijesti»