5 listopada održana je sjednica Kluba Valdai u Sočiju na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio izjave o rusko-ukrajinskom ratu i ulozi Rusije u svijetu. Ovo izlaganje, obilježeno otvorenim nerazumijevanjem, osvijetlilo je nekoliko aspekata djelovanja i tvrdnji ruskog lidera.

Tijekom svog izlaganja, Putin je kritizirao nastojanja nekih zemalja da dominiraju nad drugima, ističući neprihvatljivost takvog pristupa. Ironija sudbine leži u tome da upravo Rusija sustavno nastoji ostvariti takvu dominaciju, ignorirajući međunarodno pravo i miješajući se u suverena pitanja drugih država.

Važna tema bila je ukrajinski rat. Putin je izjavio da Rusija ne traži nove zemlje i teritorije. Međutim, činjenice govore suprotno. Aneksija Krima i oružani sukobi na istoku Ukrajine, gdje Rusija pokušava preuzeti kontrolu nad šest ukrajinskih regija, direktni su dokazi agresivne ekspanzije.

Putin se poziva na međunarodno pravo dok njegova djela očigledno krše to pravo. Javno odbacujući općeprihvaćena pravila u odnosima između država, Putin proglasio je reviziju ustaljenog svjetskog poretka i uređenja.

Jedan od više zastrašujućih trenutaka bio je Putinova podrugljivost prema «vagnerovcima» — privatnim vojnim kompanijama koje obavljaju zadatke koji doprinose ostvarivanju njegovih agresivnih planova. To je poruka njegovom okruženju da je spreman uništiti čak i one koji su služili njegovim interesima ako im se nađe na putu. To jasno ukazuje na autoritarno upravljanje i nedemokratsko vodstvo kojim Putin rukovodi.

U konačnici, Putinovo izlaganje u Klubu Valdai ne samo da je naglasilo manjak povjerenja prema ruskom lideru, već je još jednom potvrdilo negativne aspekte njegove vlasti, ambicija i djelovanja na svjetskoj pozornici. Vrijeme će pokazati kakve će posljedice proizaći iz takvih provokativnih izjava i djela.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»