Naplaćivat će se po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kampodmorištu i po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj

PišeMirta Vranješ


       Od sljedeće godine u Zagrebu paušalni porez u turizmu, iznosit će 199 eura po krevetu

PišeHina


       Od sljedeće godine u Zagrebu paušalni porez u turizmu, iznosit će 199 eura po krevetu

FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL PišeMirta Vranješ


       Od sljedeće godine u Zagrebu paušalni porez u turizmu, iznosit će 199 eura po krevetu

PišeHina prije jednog sata 13 preporuka

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak navečer je na sjednici prihvatila prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića za traženje ocjene ustavnosti odluke da gradska bolnica “Sveti Duh” postane državna.

Riječ je o zaključku gradonačelnika Tomaševića o zajedničkom pokretanju postupka za ocjenu suglasnosti članaka 22., 33., i 86. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom, koji su gradski zastupnici prihvatili s većinom glasova, uz protivljenje oporbe.

Grad u bolnicu uložio više od 40 milijuna eura

Grad Zagreb navodi da je u Kliničku bolnicu “Sveti Duh” od 2012. do 2023. uložio više od 40 milijuna eura proračunskih sredstava, od čega je za podmirenje dugovanja uloženo više od 30 milijuna eura, te dodatno za tekuće i investicijsko održavanje i opremanje oko 13 milijuna eura.

U izgradnju Zavoda za kliničku mikrobiologiju uložili su oko 5,7 milijuna eura, a u projekt rekonstrukcije dogradnjom Dnevne bolnice s podzemnom garažom i izgradnjom hidrostanice više od 31 milijun eura. Za investiciju dogradnje Dnevne bolnice s podzemnom garažom, Grad plaća mjesečni iznos od 246.562,64 eura s PDV-om, a godišnje su u gradskom proračunu osigurana sredstva za otplatu te investicije i iznose oko 4 milijuna eura (uključujući i režijske troškove).

‘To se provodi u cijeloj zemlji s jednim smislom’

Potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) rekao je da prenošenje osnivačkih prava nad općim bolnicama, u ovom slučaju KB “Sveti Duh”, s Grada Zagreba na državu nije nikakva politikantska odluka jer su takvom odlukom obuhvaćene i županije u kojima su na vlasti i HDZ-ovi župani.

Članak se nastavlja ispod oglasa

“To se ne provodi samo u Gradu Zagrebu nego u cijeloj Hrvatskoj s jedinim smislom – urediti jako skup i jako važan sustav koji uistinu treba urediti”, poručio je Herman. Istaknuo je da KB “Sveti Duh” ima godišnja sredstva koja ostvaruje putem takozvanih bolničkih limita od 80 milijuna eura, a u posljednje tri godine država je u toj bolnici sanirala gubitke u iznosu od 27 milijuna eura, što je trećina proračuna te bolnice u tri godine.

Potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel (Domovinski pokret) rekao je da zdravstveni sustav mora biti homogen, jedinstven te da je potrebno da država vodi isključivu brigu o zdravstvenom sustavu.

Visina paušalnog poreza u turizmu 199,08 eura

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gradska skupština prihvatila je i prijedlog odluke gradonačelnika o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu.

Visina paušalnog poreza određuje se u iznosu od 199,08 eura po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kampodmorištu i po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj za naselja na području Grada Zagreba. Odluka stupa na snagu 1. siječnja 2024. godine.

Izradit će se izmjena Prostornog plana Zagreba

Prihvaćen je i Tomaševićev prijedlog o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba. Nisu prihvaćeni amandmani njegovog koalicijskog partnera SDP-a, pa su kod glasovanja suzdržani bili SDP-ovci te Zorislav-Antun Petrović iz Zelene alternative – Održivi razvoj Hrvatske zbog toga što u tom prijedlogu nije uklonjena lokacija kompostane u Brezovici, a Tomašević je rekao da pokreću proceduru za izmjenu Prostornog plana vezanu uz željezničku obilaznicu i brzu cestu, te da u Brezovici nemaju u planu raditi kompostanu.

Prihvaćeni su i gradonačelnikovi prijedlozi o izradi odluke o stavljanju izvan snage urbanističkih planova uređenja groblja Moravče, “Savska – Šarengradska-jug”, “Savska – Šarengradska-sjever”, “Savski park – istok” i “Savski park – zapad”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Gradska skupština prihvatila je i integrirano polugodišnje izvješće Uprave Zagrebačkog holdinga te ZET-a, Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, Zagrebačkog inovacijskog centra, Zagrebačkog velesajma i Zagrebačkih sunčanih krovova za prvih šest mjeseci ove godine.

Sjednica počela u 9 sati, završila prije ponoći

Prihvaćen je i zaključak o raspodjeli sredstava za podmirenje obveza domova za starije osobe te o sklapanju Ugovora o zakupu poslovnog prostora sa Zagrebačkim velesajmom za privremeni smještaj Škole primijenjene umjetnosti i dizajna zbog obnove zgrade stradale u potresu. Prihvaćena je i odluka o osnivanju Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Nije prihvaćen zaključak Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste o gospodarenju odvojeno prikupljenim suhim reciklabilnim otpadom na području Grada, kao ni prijedlog gradskog zastupnika Nenada Predovana (Bandić Milan 365) da se nagrada Zagrepčanka godine dodjeljuje 2. ožujka na dan rođenja Marije Jurić Zagorke.

Dvadeset i sedma sjednica Gradske skupštine, koja je počela u 9 sati i na dnevnom redu imala 35 točaka, završila je nešto prije ponoći.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr