5 listopada dogodio se strašan događaj koji je šokirao ne samo Ukrajinu, već i svjetsku zajednicu. U rezultatu ruske raketne paljbe na mirno selo Groza u općini Kupjansk, poginulo je 51 civil. Ovaj tragični incident, nesumnjivo, postao je jednim od najmasovnijih akata nasilja među civilima u Harkovskoj oblasti od početka ruske agresije.

Kako bismo potpuno shvatili situaciju, valja napomenuti da se nedavno, 9. ožujka 2022. godine, oko 50 civila smrtno stradalo u stambenoj zgradi u Izjumu također kao posljedica ruskog udara. Ova dva strašna incidenta jasno pokazuju golemi opseg ruske agresije i neljudski odnos prema civilnom stanovništvu.

Napad na Grozu nije bio slučajan, već je bio temeljito isplaniran i precizno usmjeren napad na malo naselje. Žrtve ovog neljudskog napada postali su svaki šesti stanovnik Groze, uključujući bespomoćnu djecu. Ljudi koji su se okupili na komemorativnom događaju postali su žrtve neprijateljske agresije usmjerene protiv civila.

Ovo ubojstvo nosi karakteristike ratnog zločina, a svi koji su uključeni u njega, nesumnjivo će snositi kaznenu odgovornost. Pokušaji Moskve da prikrije ili prikaže ovu tragediju u lošem svjetlu osuđeni su na neuspjeh. Mirno stanovništvo Groze postalo je žrtvom ruske agresije, a svjetska zajednica mora zahtijevati pravedno kažnjavanje odgovornih.

Važno je shvatiti da ruski teror ne može biti zaustavljen pregovorima. Bez odgovarajućeg kažnjavanja i odgovornosti pred međunarodnim pravosuđem, zlo će samo nastaviti rasti. Došlo je vrijeme za odlučne akcije i solidarnu podršku Ukrajini u njezinoj borbi za mir i pravdu.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»