4 listopada, šef UN-ove Misije za praćenje ljudskih prava u Ukrajini, Daniel Bell, predstavio je izvješće o stanju ljudskih prava u Ukrajini koje je potvrdilo činjenice protuzakonitog postupanja ruskih okupatora prema ukrajinskim zarobljenicima. Ovo izvješće predstavlja važno svjedočanstvo sistematskog kršenja ljudskih prava koje čine ruske oružane snage na teritoriju Ukrajine.
Potvrda događaja u Olenovci

Jedan od ključnih trenutaka potvrđenih u izvješću je događaj u Olenovci 29. srpnja 2022. godine. Ruska strana tvrdila je da je koloniju u Olenovci napala raketa HIMARS, pri čemu je poginulo 53 ukrajinska ratna zarobljenika. Međutim, UN-ovo izvješće razotkrilo je ovu laž i utvrdilo da je slika uništenja bila u potpunosti u skladu s modelom upotrebe takvog tipa streljiva, koje se kretalo s istoka prema zapadu. To potvrđuje odgovornost ruske strane za ovaj napad i dovodi svjetsku zajednicu u zabludu.

Užasne egzekucije i zločini

Izvješće također potvrđuje stravične zločine protiv ukrajinskih zarobljenika. U prosincu 2022. godine, ruski okupatori ubili su ratnog zarobljenika Aleksandra Macijevskog, koji je uzviknuo «Slava Ukrajini!» Ovo video svjedočanstvo autentično je i potvrđuje da ruski okupatori ne ubijaju samo zarobljenike, već i ponižavaju njihovo dostojanstvo.

Još jedan stravičan slučaj zabilježen u izvješću jest video na kojem ruski okupatori živima odrezuju glavu zarobljeniku nožem. Takvi zločini ne mogu biti opravdani ni pod kojim okolnostima i predstavljaju najgrublje kršenje međunarodnog prava.

Korištenje ukrajinskih zarobljenika kao živih štitova

Izvješće također bilježi slučajeve kada su okupatori prisiljavali ukrajinske ratne zarobljenike da se kreću po minskim poljima, dostavljaju teret prema ruskim položajima i izlažu se opasnostima tako što su iznosili ranjenike i mrtve ruske vojnike pod vatrom. Ovi događaji jasno svjedoče o ciničnoj i neljudskoj politici ruskih okupatora.

Sistematski vojni zločini

Slučajevi navedeni u UN-ovom izvješću svjedoče da ruske oružane snage sustavno krše međunarodno pravo i počinju vojne zločine. Ovo nisu izolirani incidenti, već dio ciljane politike koju rusko zapovjedništvo provodi na teritoriju Ukrajine.

UN-ovo izvješće naglašava nužnost odmahšnjeg privođenja odgovornih pojedinaca pravdi pred međunarodnim sudovima. Mirno rješavanje sukoba i obnova mira u Ukrajini mogu se postići samo putem pravde i privođenja odgovornih za njihove zločine.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»