Podijeli :

OGLAS

Kanton Sarajevo dobio novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu, usvojen amandman opozicije Vijesti Autor: N1 BiH 03. okt 202321:47 0 komentara Podijeli :

Kanton Sarajevo dobio novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu, usvojen amandman opozicije

Skupština KS

Nakon cjelodnevne rasprave, Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela novi kantonalni Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Kako je u svom uvodnom izlaganju istakao ministra privrede KS Zlatko Mijatovića, još od 2011. godine, kada je prvi put donesen Zakon o javno- privatnom partnerstvu KS (JPP), nije bilo nijednog zaključenog ugovora po tom modelu što je jasno ukazalo na potrebu da se ova oblast u cjelosti ponovo normira kako bi se otklonili nedostaci uočeni u praksi.

Govoreći o zakonskom unapređenju, ministar Mijatović je istakao najvažnije novine koje novi zakon propisuje. Naime, kako je naglasio, sada je ukinuta mogućnost potpisivanja tzv. statusnog partnerstva, kao modela u kojem javni partner ulazi u vlasničku strukturu privatnog partnera, što je procijenjeno kao jako rizično i nepopularno. Takođe, za razliku od ranije sada je propisan rok o zaključivanju ugovora o JPP.

“Najveća izmjena u odnosu na stari Zakon tiče se rada, nadležnosti i sastav komisije JPP. Sada je decidno propisan model formiranja te komisije, kako radi, o čemu odlučuje. Više to neće biti mandatna vladina komisija, nego će to biti ad hoc komisije koje će se formirati od strane općinskog vijeća, Gradskog vijeća i Vlade KS, kako bi se što bolje odgovorilo potrebama i potencijalnim projektima. Umjesto dosadašnjih šest podzakonskih akata, sada je predviđeno donošenje samo dva takva akta: uredbe koju će donijeti Vlada KS o kriterijima o dodjeli ugovora i pravilnika koji donosi ministar privrede o planiranju potencijalnih projekata i uspostavi vođenja registra ugovora. Bolje je normiran nadzor nad izvršenjem ugovora, te nadzor nad provođenjem ovog zakona. Prekršajne odredbe su obuhvatile puno veći spektar mogućih kršenja ugovora. Detaljnije je propisan i opisan proces izrade projekata i sadržaj studije opravdanosti. Decidno je definisano i rješavanje po žalbama ugovornih strana”, naveo je ministar MIjatović.

Po prvi put su taksativno propisani rizici po određenim projektnim stadijima, te je precizno propisano ko osigurava finansijska sredstva za provođenje zakona. Uveden je novi institut eksterne revizije koji se provodi svake tri godine. Kao novina je naveden i izbor konsultanta u procesu javno-privatnog ugovoranja, njegov izbor, kao i nadležnosti.

U diskusiji o Prijedlogu zakona dominirao je stav brojnih zastupnika da je Skupština, kao najviše zakonodavno tijelo KS i osnivač brojnih javnih ustanova, preduzeća, nepokretnosti i slično, izuzeta iz procedura i odluka o sklapanju ugovor po ovom modelu, što su smatrali najvećom manjkavosti ponuđenog dokumenta.

Imajući to u vidu, Vlada KS i skupštinski zastupnici su prihvatili izmjenu u ponuđenom Prijedlogu zakona, te usvojili amandman zastupnika DF-a o ovom pitanju, tako da će za sklapanja ugovora o JPP biti potrebna prethodna saglasnost Skupštine KS. O ovome je govorio i zastupnik HAris Zahiragić koji je danas govostovao u Danu uživo. >> Opširnije 

Sjednica Skupštine prekinuta je večeras i biće nastavljena sutra, 4. oktobra, sa početkom u 10:00 sati.

Source link: ba.n1info.com