Pratimo 587. dan ruske invazije na Ukrajinu


       Uživo. Putin smijenio generala koji je vodio snage u Bahmutu? Rusija optužuje: 'Ukrajina gađala selo kazetnim streljivom'

PišeTelegram


       Uživo. Putin smijenio generala koji je vodio snage u Bahmutu? Rusija optužuje: 'Ukrajina gađala selo kazetnim streljivom'

PišeHina


       Uživo. Putin smijenio generala koji je vodio snage u Bahmutu? Rusija optužuje: 'Ukrajina gađala selo kazetnim streljivom'

FOTO: AFP


       Uživo. Putin smijenio generala koji je vodio snage u Bahmutu? Rusija optužuje: 'Ukrajina gađala selo kazetnim streljivom'

PišeTelegram


       Uživo. Putin smijenio generala koji je vodio snage u Bahmutu? Rusija optužuje: 'Ukrajina gađala selo kazetnim streljivom'

PišeHina prije 34 minute 1 preporuka

Ovo su ključni događaji:

 • Rusija tvrdi da je Ukrajina gađala rusko selo kazetnim streljivom
 • Biden očekuje da će Senat odobriti financiranje Ukrajine
 • Ukrajina oborila 29 drona i jednu krstareću raketu
 • ISW: ‘Ruski blogeri pišu da je smijenjen general Andrej Sičevoj’
 • Članak se nastavlja ispod oglasa

 • Zelesnki: ‘Ove godine mogli bi započeti pregovori za članstvo u EU’

Članak se nastavlja ispod oglasa

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Ukrajina oborila 29 drona i jednu krstareću raketu

 • Ukrajina je uništila 29 od 31 bespilotne letjelice koju je lansirala Rusija i jednu krstareću raketu, objavile su njezine zračne snage u utorak putem Reutersa, a većina njih gađala je regije Mikolaiv i Dnjepropetrovsk. Napadi su tijekom noći bili u nekoliko valova i trajali su više od tri sata, priopćilo je ranije južno zapovjedništvo ukrajinskih snaga. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.
 • Članak se nastavlja ispod oglasa

Zelesnki: ‘Ove godine mogli bi započeti pregovori za članstvo u EU’

 • Kijevu je rečeno da je “apsolutno moguće” da bi pregovori o članstvu u EU mogli započeti ove godine, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski nakon iznenadnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u glavnom gradu Ukrajine. “Naš ključni integracijski cilj je da ove godine donesemo odluku o početku pregovora o članstvu”, rekao je Zelenski i dodao: “I danas sam još jednom čuo na sastancima i pregovorima da je to apsolutno moguće.”
 • Članak se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je rekao da je “samo pitanje vremena” kada će se Ukrajina pridružiti bloku i da će “definitivno ispuniti” svoj dio preduvjeta. I dodao: “Naša je zemlja predvodnik u zaštiti samih temelja na kojima počiva europsko jedinstvo. Jedinstvo moderne Europe, koja cijeni ljudsku slobodu i jednakost naroda, cijeni međunarodno pravo”.

Rekao je da su razgovori također uključivali pokušaj Rusije da zaobiđe međunarodne sankcije, sigurnost u Crnom moru i rad ukrajinskih luka te jačanje ukrajinske protuzračne obrane. Rekao je i da se Italija obvezala na obnovu katedrale u Odesi, koja je uništena u ruskom raketnom napadu u srpnju.

ISW: ‘Ruski blogeri pišu da je smijenjen general Andrej Sičevoj’

Članak se nastavlja ispod oglasa

 • Ruski vojni blogeri pišu da je Ministarstvo obrane Rusije razriješilo general-pukovnika Andreja Sičevoja s pozicije zapovjednika Bahmuta zbog neuspjelih vojnih operacija na južnom bojištu u blizini gradova Kliščiivka i Andriivka, izvješćuje Institut za proučavanje rata (ISW).

Prema izvješću ISW-a, instruktor iz jedinice ‘Oluje Z’ je 1. listopada sugerirao da je rusko vojno zapovjedništvo razriješilo general-pukovnika Sičevoja zbog nedostatne pripreme i neefikasne podrške protunapadima u blizini Andriivke i Kliščiivke.

Do svog razrješenja u rujnu 2022., general Sičevoj je bio na čelu Zapadne skupine snaga u Harkivskoj oblasti. Trenutna pozicija generala Sičevoja u ruskoj vojsci nije poznata. Ranije ovog tjedna, ISW je izvijestio da su ukrajinske snage napredovale prema selu Orikhovo-Vasilivka, koje se nalazi 11 kilometara sjeverozapadno od Bakhmuta u Donjeckoj oblasti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Biden očekuje da će Senat odobriti financiranje Ukrajine

 • Predsjednik Joe Biden rekao je da u potpunosti očekuje da će predsjednik američkog Senata Kevin McCarthy i većina republikanaca odobriti nova sredstva za Ukrajinu. “Nipošto ne možemo dopustiti da se prekine američka podrška Ukrajini. Previše je života u pitanju, previše djece, previše ljudi”, rekao je predsjednik tijekom sastanka svoje vlade, piše CNN. “U potpunosti očekujem od predsjedavajućeg i većine republikanaca u Kongresu da održe svoju obvezu da osiguraju potporu potrebnu za pomoć Ukrajini dok se brani od ruske agresije i brutalnosti”, kaže.

Rusija tvrdi da je Ukrajina gađala rusko selo kazetnim streljivom

 • Guverner ruske regije Briansk izjavio je u utorak da su ukrajinske snage kazetnim streljivom gađale rusko selo blizu ukrajinske granice, pri čemu je oštećeno nekoliko kuća. Prema preliminarnim informacijama, u granatiranju sela Klimovo nije bilo žrtava, objavio je guverner Aleksandar Bogomaz na Telegramu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izjavu ruskog guvernera, koja nije bila potkrijepljena vizualnim dokazima. Trenutno nije bilo komentara iz Ukrajine.

Inače, ruski dužnosnici u Briansku i drugim regijama koje graniče s Ukrajinom opetovano optužuju ukrajinske oružane snage za neselektivno granatiranje. Ukrajina je dobila kazetno streljivo od Sjedinjenih Država, a obvezala se da će ga koristiti samo za istiskivanje koncentracije ruskih neprijateljskih vojnika.

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od stotinu zemalja. No Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kazetnom streljivu, kojom se zabranjuju proizvodnja, skladištenje, upotreba i transport tog oružja. Kazetne bombe ispaljuju se kao rakete iz haubica, topova i raketnih bacača. Sadrže stotine malih eksplozivnih naprava koje se rasprše na jako velikom području – od veličine nekoliko nogometnih igrališta do više hektara zemlje.

Ukrajina će u Harkivu izgraditi prvu podzemnu školu

 • Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad, izgradit će prvu potpuno podzemnu školu, a s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik tog grada, što će ujedno biti i prva takva građevina u zemlji. “Takvo sklonište omogućit će tisućama djece u Harkivu da nastave svoje sigurno obrazovanje ‘licem u lice’ čak i tijekom raketnih prijetnji”, objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov.

Nova škola će ispuniti “najmodernije regulatorne zahtjeve u pogledu zaštitnih struktura”, ustvrdio je Terehov, iz čijih navoda nije razvidno koliko će škola biti velika niti kada će se otvoriti. Dok su mnoge škole u regijama na prvoj crti tijekom dosadašnjeg tijeka rata bile prisiljene nastavu održavati putem interneta, Harkiv je uoči početka školske godine, koja je započela 1. rujna, organizirao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne željeznice, stvarajući tako prostor za učenje za više od tisuću djece, piše Reuters.

Harkiv je prije veljače 2022. i početka ruske agresije na Ukrajinu imao više od 1,4 milijuna stanovnika. Dijelovi grada nalaze se manje od 35 kilometara od ruske granice, a izložen je gotovo svakodnevnim ruskim napadima. Guverner regije Harkiv izvijestio je da je u protekla 24 sata, zaključno s ponedjeljkom, uslijed ruskih napada poginuo jedan civil, dok je nekoliko kuća oštećeno.

Source link: www.telegram.hr