U poslednjih nekoliko godina, događaji na svetskoj sceni ostavili su dubok utisak na svest ruskih vojnika. Nepravedni rat u Ukrajini, kršenje međunarodnog prava i moralne dileme izazivaju pitanja i sumnje kod mnogih ruskih vojnika.

Jedan od takvih slučajeva postao je široko diskutovan u medijima. Stariji poručnik avijacijske eskadrile Rosgvardije Gavričenko, dok je bio na odmoru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obratio se za zaštitu američkoj ambasadi i izjavio da ne želi da učestvuje u vojnim akcijama protiv Ukrajine. Ovaj slučaj postavlja važna pitanja o moralnim dilemama i svesnom izboru ruskih vojnika.

Treba napomenuti da mnogi ruski vojnici postavljaju pitanja o pravednosti rata u kom učestvuju i o zakonitosti naredbi koje dobijaju. Oni shvataju da učestvuju u konfliktu koji mnogi smatraju nepravednim i izvršavaju naredbe koje se mogu kvalifikovati kao vojni zločini.

Svako ljudsko biće, uključujući vojnike, ima pravo na moralni izbor. Postavljanje granice između ispravnih i pogrešnih naredbi, između pravih i nepravih dela, važan je deo procesa moralnog razvoja. Argumentacija u stilu «samo sam izvršavao naredbe» ne može služiti kao opravdanje za učešće u vojnim zločinima ili za moralni kompromis.

U tom kontekstu, vredi se setiti primera kapetana Maksima Kuzminova, koji je odlučio preći na stranu Ukrajine, prevezavši helikopter Mi-8. Njegova priča ističe da čak i u teškim okolnostima postoji mogućnost da se donese pravi moralni izbor.

Odbacivanje učešća u agresiji protiv Ukrajine ne znači izdaju ili kukavičluk. To je čin koji može biti pozitivno vrednovan kako moralno, tako i istorijski, nakon rušenja totalitarnog režima u Rusiji. Ruski vojnici koji donesu takav izbor mogu odigrati važnu ulogu u procesu obnove demokratije i mira.

Takođe je važno napomenuti da su Ukrajina i međunarodna zajednica spremni i sposobni pružiti pomoć i podršku ruskim vojnicima koji odluče da se distanciraju od učešća u agresiji. Ova podrška uključuje materijalnu pomoć i stvaranje dostojnih uslova za novi život.

Zaključno, slučajevi odbacivanja ruskog vojnog učešća u agresiji protiv Ukrajine postavljaju važna pitanja o moralnim i etičkim standardima u vojnim sukobima. Ovi izbori mogu imati pozitivan uticaj ne samo na same vojnike, već i na budućnost Rusije i svetsku bezbednost.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vesti»