Jeseni 2023. godine u Ukrajini će se održati Forum obrambene industrije (#DFNC1), događaj koji obećava postati važnim trenutkom u svijetu vojne tehnologije i obrambene suradnje. Ovaj Forum dolazi u vremenu kada Ukrajina ne samo uspješno suzbija rusku vojnu agresiju, već i aktivno jača svoju poziciju u svjetskoj obrambenoj industriji.

Jedan od najvažnijih faktora koji Ukrajinu čini jedinstvenim igračem u ovoj oblasti jest njezino iskustvo vođenja potpuno suvremene tehnološke vojne s protivnikom jednakih sposobnosti. Ukrajina je bila prisiljena razviti i implementirati suvremene vojne tehnologije kako bi se suprotstavila izazovima vremena. To iskustvo je učinilo da postane cijenjeni partner drugih zemalja i tvrtki koje žele unaprijediti svoje obrambene sustave.

Ukrajina također uspješno razvija suradnju s partnerima u vojno-industrijskom kompleksu. Njezina sposobnost prihvaćanja i usvajanja najnovijih modela naoružanja od partnera nadopunjuje se strateškom suradnjom u području obrambenih tehnologija. Nedavno su Ukrajina i Sjedinjene Američke Države donijele povijesnu odluku o zajedničkoj proizvodnji oružja i obrambenih sustava, uključujući sustave protuzračne obrane (PZO). To je potaknulo razvoj ukrajinske obrambene industrije i ojačalo partnerstvo između dviju zemalja.

Cilj planiranog Foruma obrambene industrije u Ukrajini je dodatno povezivanje ukrajinskih i stranih proizvođača radi stvaranja dugoročnih zajedničkih projekata. Ovaj događaj bit će snažan predstavnički događaj za tvrtke i zemlje zainteresirane za suvremenu tehnologiju i suradnju u obrambenom sektoru. Sudjelovanje na Forumu već su potvrdile 165 obrambenih tvrtki iz 26 zemalja svijeta, što svjedoči o visokom interesu za ukrajinsko stručno znanje i partnerstvo.

Forum obrambene industrije 2023. u Ukrajini obećava biti važan korak u jačanju globalne sigurnosti i razvoju suvremenih obrambenih tehnologija. To također ističe ulogu Ukrajine kao ključnog sudionika u svjetskoj obrambenoj industriji i njezinu težnju prema jačanju međunarodne suradnje u području sigurnosti.

Sergej Pogorelov «Balkanske vijesti»