Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu drugi put proširuje istragu izvlačenja novca iz EU fondova

PišeMirta Vranješ


              Europski tužitelji proširili istragu protiv istaknutog HDZ-ovca i još dvojice poduzetnika. Objavljeni novi detalji korupcije

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL PišeMirta Vranješ prije 35 minuta 63 preporuka

Proširena je istraga u aferi Pročistač, objavljeno je na službenoj web stranici Ureda europskog javnog tužitelja u Zagrebu. EPPO ne navodi identitet osumnjičenika, no riječ je o projektu zbog kojeg su uhićeni bivši direktor komunalne tvrtke Varkom Željko Bunić, istaknuti HDZ-ovac i građevinski poduzetnik Robert Gotić, vlasnik GK Grupe i poduzetnik Stjepan Ptiček.

U prvom proširenju istrage EPPO je teretio Gotića da je Buniću kao protuuslugu za sudjelovanje u poslu u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura besplatno izveo radove na vikendici u Mulinama na otoku Ugljanu.

Drugo proširenje istrage odnosi se na Ptičeka koji je Gotiću nakon dodjele 39 ugovora isplatio dio ukupno dogovorenog iznosa od 68.197 eura (513.833,87 kuna) namirujući njegove privatne troškove koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine. Osim toga, EPPO navodi i zapošljavanje, ali samo na papiru, Gotićeve supruge u tvrtki Ptičeka. Time je Ptiček Gotiću platio mito u ukupnoj vrijednosti od 40.511 eura (305.236,25 kuna).

U nastavku prenosimo cijelo priopćenje

“Ured europskoj javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu donio je rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv dviju osoba osumnjičenih za primanje i davanje mita u vezi s namještanjem poslova sufinanciranih EU sredstvima.

U srpnju 2022, EPPO je izvijestio da je njegov ured u Zagrebu pokrenuo istragu protiv trojice hrvatska državljanina zbog sumnje na primanje i davanje mita, vezano za provedbu projekta Dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (Projekt UPOV) u hrvatskom gradu Varaždinu. Sve tri osobe uhićene su 14. srpnja 2022. godine nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

U svibnju istraga proširena prvi put

Članak se nastavlja ispod oglasa

U svibnju ove godine, istraga je proširena po prvi puta, jer je istragom utvrđena osnovana sumnja da su prvi i drugi od trojice osumnjičenika dogovarali pogodovanje društvu drugoosumnjičenoga u provedbi projekta financiranog sredstvima EU u zamjenu za radove na obnovi kuće u korist prvoosumnjičenika.

Kako je utvrđeno daljnjim istražnim radnjama, drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni su dogovorili da će drugoosumnjičeni poduzeti sve potrebne radnje kako bi trgovačko društvo trećeosumnjičenoga dobilo poslove od trgovačkog društva u kojem je drugoosumnjičeni bio direktor, u zamjenu za isplatu 10% ukupne vrijednosti ugovora drugoosumnjičenome.

Utvrđeno je da je slijedom ovoga dogovora drugoosumnjičeni osigurao dodjelu 39 ugovora društvu trećeosumnjičenoga. Ukupno je društvo u kojem je drugoosumnjičeni bio direktor isplatilo društvu trećeosumnjičenoga 681.974 eura (5.138.338,71 kuna).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Zaposlio i suprugu, samo na papiru

Prikupljeni dokazi ukazuju da je trećeosumnjičeni zauzvrat isplatio dio ukupno dogovorenog iznosa od 68.197 eura (513.833,87 kuna) namirujući privatne troškove drugoosumnjičenoga, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine. Također se pokazalo da je on u svom trgovačkom društvu formalno zaposlio – ali samo na papiru – suprugu drugoosumnjičenoga, te da joj je on isplaćivao mjesečnu plaću i pripadajuće doprinose na teret svoga društva. Time je trećeosumnjičeni drugoosumnjičenome ukupno platio mito od 40.511 eura (305.236,25 kuna).

Neki od tako dodijeljenih ugovora bili su sufinancirani iz Kohezijskog fonda EU, uključujući i onaj najveće vrijednosti. U nastavku istrage provest će se dodatne istražne radnje radi utvrđivanja svih okolnosti kaznenih djela obuhvaćenih istragom”, navodi se na stranici EPPO-a.

Source link: www.telegram.hr