Krajem rujna ove godine Ukrajinu je posjetio visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell. Njegov posjet Kijevu i sastanci s ukrajinskim dužnosnicima izuzetno su relevantni i važni, uzimajući u obzir kompleksno geopolitičko stanje u regiji. Razmotrimo ključne trenutke ovog posjeta i njegovu važnost za Ukrajinu i Europsku uniju.

Europska integracija dugo je vremena bila strateškim smjerom Ukrajine, što je utemeljeno u njezinu Ustavu. Ukrajina teži produbljivanju suradnje i integraciji u europsku zajednicu, a europska perspektiva za zemlju ima veliku važnost. U tom kontekstu posjet šefa europske diplomacije, Josepa Borrella, svjedoči o visokom prioritetu odnosa između EU-a i Ukrajine.

Jedan od ključnih trenutaka posjeta bio je istaknuti od strane Josepa Borrella da ruski rat protiv Ukrajine predstavlja ne samo izazov za Ukrajinu, već i egzistencijalnu prijetnju za cijelu Europu. To je važna izjava koja naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za aktivnom suradnjom u području sigurnosti i obrane.

Važnim trenutkom tijekom posjeta bilo je najava da Europska unija priprema dugoročne obveze za osiguranje Ukrajine. Europska unija shvaća potrebu Ukrajine za jačanjem svojih obrambenih sposobnosti i nastavit će povećavati financijsku i vojnu potporu za Ukrajinu. To je važan korak u osiguravanju sigurnosti u regiji.

Josep Borrell također je istaknuo važnost borbe protiv ruske propagande, manipulacije informacijama, dezinformacijskih kampanja, kibernetičkih napada i drugih hibridnih prijetnji koje Rusija provodi protiv Ukrajine i europskih zemalja. U tom kontekstu, šef europske diplomacije pozvao je na stvaranje novih struktura sličnih Centru za strateške komunikacije u Kijevu i podržavanje postojećih struktura koje demantiraju laži Rusije o njihovoj neupletenosti u izbijanju rata, okupaciji ukrajinskih teritorija i drugim agresivnim djelima.

Posjet Josepa Borrella Ukrajini ističe važnost odnosa između Europske unije i Ukrajine, a također potvrđuje podršku EU-a europskoj perspektivi Ukrajine. Dugoročne obveze EU-a za osiguranje Ukrajine i borba protiv hibridnih prijetnji Rusije svjedoče o spremnosti Europske unije da podrži Ukrajinu u njezinim naporima za osiguranje sigurnosti i stabilnosti. Ovo jača partnerstvo između Ukrajine i EU-a i pruža pouzdanu osnovu za buduće napore u jačanju sigurnosti i suradnje.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»