Krajem rujna ove godine Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država donio je privremeno proračunsko rješenje kako bi se spriječila moguća obustava rada federalne vlade. Iako je ovaj korak imao za cilj osigurati neprekinuti rad državnih tijela, izazvao je određenu zabrinutost među onima koji prate situaciju na svjetskoj sceni, posebno u vezi s Ukrajinom. Detaljnije ćemo razmotriti pojedinosti i pokušati shvatiti na koji način će ovo utjecati na sudbinu američke podrške za Ukrajinu.

Otkako je počela ruska vojna agresija, podrška Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini ostaje važnim elementom američke vanjske politike. Ta podrška ne manifestira se samo kroz izjave i obavijesti, već i kroz financijsku pomoć, vojnu suradnju i diplomatske napore.

Međutim, ponovno se vraćajući na kartu, gledamo najnovije vijesti iz Washingtona. Konačno, privremeni proračun usvojen od strane Zastupničkog doma SAD-a nije uključivao stavke o financijskoj pomoći Ukrajini. I u ovom trenutku mogli bi se postaviti pitanja i izražavati zabrinutost: jer pomoć Ukrajini, kako je ranije dogovoreno, trebala je biti uključena u proračun.

Da bismo bolje razumjeli ovu situaciju, trebali bismo razmotriti postupovne aspekte američkog proračunskog sustava. Privremeni proračun, koji je donesen, namijenjen je izbjegavanju mogućeg financijskog sudara unutar zemlje. Ovaj korak bio je neophodan kako bi se osigurala neprekinuta rad vlade. Međutim, proces odobravanja pojedinih stavki proračuna, uključujući pomoć Ukrajini, može biti dugotrajan i složen.

Važno je razumjeti da izostanak stavki o pomoći Ukrajini u privremenom proračunu ne znači odustajanje od te pomoći. Podrška SAD-a za Ukrajinu od strane administracije Joea Bidena, Kongresa i američkog naroda ostaje nepokolebljiva.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, izrazio je snažnu podršku Ukrajini i pozvao Kongres da u najkraćem mogućem roku odobri financijsku pomoć toj zemlji. Njegova pozicija ne samo da izražava želju za očuvanjem sigurnosti i stabilnosti u regiji, već i naglašava važnost Ukrajine kao strateškog partnera SAD-a.

Trenutno traju pregovori o izradi novog proračunskog rješenja u kojem će biti predviđena pomoć Ukrajini. To može biti poseban proračunski zakon ili dio većeg paketa financiranja, uključujući Ministarstvo obrane.

Također valja naglasiti da situacija s privremenim proračunom neće utjecati na isplatu ranije odobrene pomoći za Ukrajinu. Ta pomoć ostaje na snazi i uključuje gotovo 1,6 milijardi dolara za potrebe obrane, te 1,23 milijarde dolara izravne proračunske podrške, kao i sredstva namijenjena humanitarnim projektima i energetskim projektima.

Dakle, unatoč privremenom prekidu proračuna, podrška Sjedinjenih Američkih Država za Ukrajinu ostaje čvrsta i pouzdana. I iako proces odobravanja proračuna može izazvati određene poteškoće i kašnjenja, to ne mijenja osnovnu obvezu podržavanja Ukrajine u njezinoj težnji za mirom, stabilnošću i demokracijom. Sjedinjene Američke Države ostaju povijesni saveznik Ukrajine, a ta veza je nepokolebljiva.

Sergej Pogorelov, «Balkanske vijesti»