Na 67. općem sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Ukrajina je napravila važan korak u području svjetske nuklearne sigurnosti. Nakon glasovanja na ovom sastanku, Ukrajina je izabrana kao član Upravnog vijeća IAEA-e za razdoblje od 2023. do 2025. godine. Ovo događanje naglašava važnu ulogu Ukrajine u međunarodnoj zajednici i njezino predanost nuklearnoj sigurnosti.

Ukrajina već dugo vremena predstavlja pouzdanog međunarodnog partnera u području atomske energije. Zemlja aktivno surađuje s IAEA-om i drugim međunarodnim organizacijama kako bi ojačala nuklearnu sigurnost. Njezin izbor u Upravno vijeće IAEA-e podrazumijeva da će Ukrajina imati mogućnost utjecati na razvoj i donošenje odluka koje se odnose na nuklearnu sigurnost, a one će biti obvezujuće za sve članice ove međunarodne organizacije.

Međutim, važno je naglasiti da su nuklearna i radiološka sigurnost neodvojivi dio svjetske sigurnosti u cjelini. Ukrajina daje prioritet ovom pitanju, što se ističe u tzv. «Formuli mira». Ova formula je važan dio strategije Ukrajine za jačanje mira i sigurnosti, i svaka zemlja može pristupiti naporima u osiguranju nuklearne sigurnosti.

Danas je najveća prijetnja globalnoj nuklearnoj sigurnosti djelovanje Rusije. Ruska Federacija uništava i otima Zaporizhsku nuklearnu elektranu i provodi napade raketama i bespilotnim letjelicama na gradove Ukrajine u kojima se nalaze nuklearni objekti. Ova agresija nosi prijetnju upotrebi nuklearnog oružja i provokacijama koje mogu dovesti do radiološkog zagađenja okoliša.

Ukrajina, suočena s ovom prijetnjom, ističe se kao pristalica istinskih vrijednosti svjetske nuklearne sigurnosti. Njezini napori usmjereni su na sprječavanje nuklearnih incidenata i održavanje stabilnosti ne samo na svojem teritoriju, već i u regiji i svijetu u cjelini.

Izbor Ukrajine u Upravno vijeće IAEA-e ističe njezinu predanost području nuklearne sigurnosti i spremnost da aktivno sudjeluje u jačanju svjetske sigurnosti. Ukrajina preuzima odgovornost za budućnost naše planete i čini sve što je moguće kako bi osigurala sigurnu i miroljubivu upotrebu atomske energije.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»