Dekan na odlasku kojeg istražuje europsko tužiteljstvo zaključio je kako su — u posljednjim danima njegova mandata — fakultetu neophodne PR usluge


       Telegram otkriva: dekan Geodezije, koji je pod istragom zbog kriminala, novcem fakulteta plaća skupog PR stručnjaka

PišeDora Kršul


       Telegram otkriva: dekan Geodezije, koji je pod istragom zbog kriminala, novcem fakulteta plaća skupog PR stručnjaka


       Telegram otkriva: dekan Geodezije, koji je pod istragom zbog kriminala, novcem fakulteta plaća skupog PR stručnjaka

PišeDora Kršul prije 3 sata 73 preporuka

Dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo, kojim se nakon niza Telegramovih otkrića sada bavi Ured europskog tužitelja, u posljednjim danima aferičnog mandata brine o vlastitom te imidžu faksa. Iako početkom listopada prestaje biti dekan jer mu istječe mandat, Đapo je posljednji dan kolovoza – dakle mjesec dana prije isteka mandata – u ime fakulteta angažirao PR-ovca za “usluge na području odnosa s javnošću”.

Prema javno dostupnim podacima, dekan je izdvojio 14.400 fakultetskih eura, odnosno nekadašnjih 108.432 kune za angažman tvrtke ViBe concept komunikacijskog stručnjaka i PR-ovca Zorana Pucarića. Ugovor je sklopljen na rok do 25. listopada, kada Đapo više uopće neće biti dekan. Drugim riječima, dekan na odlasku kojeg istražuje europsko tužiteljstvo zaključio je kako su – u posljednjim danima njegova mandata – fakultetu neophodne PR usluge vrijedne više od sto tisuća kuna.

Spektakularno priopćenje

Kakve konkretne usluge pruža Geodetskom fakultetu od kraja kolovoza, pokušali smo doznati od Zorana Pucarića. Na naše pozive i poruke, otpisao nam je kako je na putu te da će nam se javiti krajem tjedna. Otkako je dekan Đapo ugovorio “usluge na području odnosa s javnošću”, početkom rujna izdao je dosta spektakularno priopćenje nakon što je Telegram objavio da će faks morati vratiti novac koji su iz EU projekta utrošili na kupnju luksuzne jahte.

Đapo je priopćenjem ustvrdio kako je “jedna prekrasna priča o naprednom znanstvenom laboratoriju (…) pretvorena u mučnu priču, pretežito zasnovanu na lažima i pogrešnim dojmovima”. Napredni znanstveni laboratorij, koji Đapo spominje u reakciji, ustvari je motorna jahta koju je fakultet potajno davao u charter. Ništa od prozivki, kako je dekan okarakterizirao Telegramov istraživački specijal, ne bi se dogodilo da nisu pokušavali “iskoračiti u 21. stoljeće”, ustvrdio je u priopćenju.

Sumnja na malverzacije

Podsjetimo, dekan Đapo i profesor Boško Pribičević s Katedre za hidrografiju u fokusu su istrage Ureda europskog javnog tužitelja nakon niza Telegramovih otkrića o trošenju EU novca na Geodetskom fakultetu. Otkrili smo kako su preko EU projekata nabavljali precizno definirane luksuzne automobile koje su, potom, djelatnici privatno vozili, a posebnu pozornost izazvala je jahta Mirakul 30 nabavljena za navodna hidrografska istraživanja.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Telegram je navedenu jahtu pronašao u ponudi za luksuzni charter, iako su s Geodezije uporno tvrdili da su Mirakul koristili isključivo za istraživanja. Pronašli smo i brod kojim su – zapravo – obavljali istraživanja. Krajem lipnja, po nalogu europskih tužitelja, profesorskom dvojcu oduzeti su mobiteli, pretraženi uredi i domovi te izdane pouke o pravima osumnjičenika.

Source link: www.telegram.hr