Pratimo 315. dan ruske invazije na Ukrajinu

Rat u Ukrajini
              Uživo: Putin u Sredozemlje poslao fregatu naoružanu hipersoničnim raketama Cirkon: 'Ovo je značajan dan'

FOTO: AFP

Danas je 315. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su ključni događaji:

  • Zelenski: Rusija sprema veliku ofenzivu, žele preokrenuti tijek rata
  • Rusi raspoređuju nove postrojbe na sjeverni Krim
  • Putin ispratio fregatu naoružanu novom hipersoničnom krstarećom raketom
  • Rusija za incident u Makijevki krivi korištenje mobitela
  • Rusija povećala službeni broj mrtvih u Makijevki na 89

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina: ‘Rusi trpe teške gubitke u Zaporožju dok se borbe intenziviraju’

Rusija je pretrpjela teške gubitke u Zaporožju u novom zamahu borbi oko ključnog prolaza prema jugu, rekao je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. Ukrajina navodi da je uništeno do deset jedinica vojne opreme različitih vrsta, tvrdeći da je više od dvjesto vojnika ranjeno ili ubijeno.

Navodi dolaze nakon još jednog novog napada na okupirani Krim u ranim jutarnjim satima, s eksplozijama koje su se čule u Sevastopolju, koji se nalazi na Crnom moru. Mihail Razvožajev, propruski guverner Sevastopolja, napisao je na Telegramu: “Ujutro su sustavi protuzračne obrane oborili dvije bespilotne letjelice iznad mora u području Belbeka. Sve službe rade normalno.”

Ukrajinci kažu da mobiteli vojnika nisu krivi za napad na Makivku

  • Ukrajinska vojska priopćila je u srijedu da korištenje mobitela od strane ruskih trupa nije bio glavni razlog zbog kojeg je njihov položaj lociran u Makijevki, gdje se dogodio razorni udar u istočnoj regiji Donjecka. “Naravno, korištenje telefona s geolokacijom je greška, ali jasno je da ova verzija događaja izgleda pomalo smiješno”, rekao je glasnogovornik Istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga Serhij Čerevatji.

Čini se da je rusko Ministarstvo obrane u srijedu okrivilo same vojnike za ukrajinski napad, rekavši da je “glavni uzrok” incidenta raširena uporaba mobilnih telefona od strane ruskih vojnika “suprotno zabrani”, što je Ukrajini omogućilo “praćenje i odrediti koordinate položaja vojnika.” Rusija je također revidirala svoju procjenu poginulih vojnika, sa 63 na 89.

Čerevatji je rekao da je “raspoređivanje tako velikih grupa novomobiliziranih – što znači ne baš obučenih i ne baš koordiniranih – ljudi u velikim prostorijama neprikladnim za sklonište u slučaju opasnosti, vrlo slab izgovor.” “Naravno, ovo je pogreška Rusa, i mislim da su se sada bavili tragom tko je kriv. Prebacuju krivnju jedni na druge. Jasno je da korištenje mobitela nije bio glavni razlog. Glavni razlog bio je taj što nisu mogli tajno rasporediti to osoblje. I mi smo to iskoristili, snažno detektirajući metu i uništivši je”, dodao je Čerevatji.

Četiri rakete iz američkih lansera HIMARS korištene su u napadu na Makiivku, navodi rusko Ministarstvo obrane. Ukrajinska vojska je tvrdila da je oko 400 ruskih vojnika poginulo u udaru, ali je kasnije dodala da se broj “utvrđuje”.

Poljska kupuje američke tenkove

  • Ugovor vrijedan 1,4 milijarde dolara čini Poljsku prvim američkim saveznikom u Europi koji je nabavio američke tenkove Abrams. Poljskoj će od ove godine biti isporučeno ukupno 116 tenkova M1A1 Abrams s pripadajućom opremom i logistikom. Prošle godine, SAD je pristao poslati 250 nadograđenih tenkova M1A2 Abrams koji će biti isporučeni 2025.-2026. godine. Cilj ovog poteza je jačanje obrambenih sposobnosti Poljske i jačanje vojne suradnje sa SAD-om.

Putin ispratio fregatu naoružanu novom hipersoničnom krstarećom raketom

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin ispratio je u srijedu u Atlantski ocean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon. U videokonferenciji s ministrom obrane Sergejem Šojguom i zapovjednikom fregate “Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov” Igorom Krokhmalom, Putin je rekao da je brod naoružan hipersoničnim oružjem Cirkon.

“Siguran sam da će takvo moćno oružje pouzdano zaštititi Rusiju od potencijalnih vanjskih prijetnji i pomoći u osiguravanju nacionalnih interesa naše zemlje. Danas imamo važan, ako ne i značajan događaj: fregata Admiral Gorškov kreće na dugo putovanje morem. Nema tu ništa neobično, ovo je uobičajena stvar. Ovaj put brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sustavom – ‘Cirkon’ – koji nema pandana. Ovo je hipersonični morski sustav”, rekao je Putin.

Šojgu je rekao da će Gorškov ploviti do Atlantskog i Indijskog oceana te do Sredozemnog mora.

Očekuje se da će Putin razgovarati s turskim predsjednikom Erdoganom

  • Putin planira razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinskoj agenciji Interfax. Turska je 2022. godine djelovala kao posrednik uz Ujedinjene narode kako bi se sklopio dogovor kojim se dopušta izvoz žita iz ukrajinskih luka.

Zelenski razgovarao s rumunjskim predsjednikom

  • Ukrajinski predsjednik Zelenski pisao je na Telegramu nakon razgovora s Klausom Iohannisom, predsjednikom Rumunjske. “Zajedno s Klausom Iohannisom dogovorili smo korake za daljnji razvoj ukrajinsko-rumunjske suradnje, prvenstveno u obrambenom sektoru. Zahvalio sam Rumunjskoj na solidarnosti i potpori u otporu ruskoj agresiji. Razgovarali smo o mirovnoj formuli i pitanjima bilateralnog dnevnog reda”, piše Zelenski.

Podoljak: ‘Europske tvrtke u Rusiji podržavaju rat’

  • Savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Mihajlo Podoljak, kaže da europske tvrtke koje rade u Rusiji moraju biti označene kao “podržavatelji rata”. Na Twitteru je napisao: “Europske tvrtke, uključujući farmaceutske, koje nastavljaju raditi u Ruskoj Federaciji, moraju biti označene s: “podržava rat”, “podržava masovno ubojstvo Ukrajinaca”, “podržava uništenje kritična infrastruktura”. To je pošteno. Financiranje rata europskim porezima je nedopustivo”.

Ukrajina navodi ubrzavanje inspekcija kao rješenje problema s crnomorskim žitom

  • Napori Ukrajine da poveća izvoz prema crnomorskom ugovoru o žitu s Rusijom trenutno su usmjereni na osiguranje bržih inspekcija brodova, a ne na uključivanje više luka u inicijativu, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik. “Ukrajina se usredotočuje na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka”, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

Govoreći o luci koja nije dio dogovora, dužnosnik je rekao: “Zašto otvarati luku Mikolajiv ako s trenutnom stopom izvoza možemo zatvoriti polovicu luka Odese, koje su već otvorene?” Tri vodeće ukrajinske crnomorske luke u regiji Odese deblokirane su u srpnju prema inicijativi između Moskve i Kijeva uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske. Prema dogovoru, sve brodove pregledavaju zajednički timovi na Bosporu.

Rusi raspoređuju nove postrojbe na sjeverni Krim

  • Rusija raspoređuje nove vojne postrojbe u sjeverni dio okupiranog Krima, rekao je Andrij Černjak, predstavnik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog ministarstva obrane, prema pisanju The Kyiv Independenta. Rusija navodno također utvrđuje područje i dijelove Hersonske oblasti, dodaje se u izvješću.

“Oni gube. Zato stvaraju obrambene strukture gdje mogu, shvaćajući da će na tim linijama morati voditi borbena djelovanja”, rekao je Černjak. Dodao je da ruske snage trenutno čine “sve napore” kako bi očuvale takozvani kopneni koridor do Krima kroz okupirana ukrajinska područja na jugu zemlje.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kuleba: ‘Rakete Patriot uskoro će biti raspoređene’

  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da se očekuje da će sustavi protuzračne obrane Patriot uskoro biti raspoređeni u Ukrajini. U brifingu emitiranom na Facebook stranici ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, Kuleba je rekao da su pripreme za prijenos sustava protuzračne obrane Patriot već počele.

Američki predsjednik Joe Biden je 21. prosinca najavio 1,85 milijardi dolara paketa vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući Patriot raketni obrambeni sustav, tijekom zajedničke konferencije za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Ukrajinski premijer Denis Šmihal dodao je da Kijev očekuje da američki Kongres odobri još jedan paket od gotovo 45 milijardi dolara, koji uključuje nove višecevne raketne bacače HIMARS i sustave protuzračne obrane Patriot.

Ukrajina: ‘UN bi trebao poslati mirovne snage u NE Zaporožje čak i bez pristanka Rusije’

  • Petro Kotin, čelnik ukrajinske državne nuklearne elektrane Energoatom, pozvao je Ujedinjene narode da pošalju mirovne snage u nuklearnu elektranu Zaporožje, čak i bez dogovora s Rusijom o uspostavi sigurnosne zone tamo. Iako Ukrajina od rujna poziva na slanje mirovnih snaga u elektranu, ovo je prvi put da je ukrajinski dužnosnik iznio takav zahtjev bez dogovora s Rusijom.

UN-ova agencija za nuklearni nadzor pokušava posredovati u dogovoru o uspostavi sigurnosne zone oko elektrane, koja je trenutno pod ruskom okupacijom i suočena je s ponovljenim granatiranjem. Budući da dosad nije postignut dogovor, Kotin je rekao da nepostojanje dogovora znači da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo rasporediti mirovne snage. “Problem je što ne postoji rješenje na razini IAEA-e. Proces ne ide naprijed. Predložili bismo da se ovaj problem podigne na višu razinu”, rekao je Kotin.

Ovakva odluka bi se mogla teško nametnuti jer je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i stoga može staviti veto na svako rješenje. Međutim, Kotin je bez obzira na to rekao da će se time podići svijest o problemu.

Baerbock: ‘EU je pokušala zaustaviti rat u Ukrajini’

  • Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je u srijedu da je Europska unija pokušala sve kako bi zaustavila rat u Ukrajini, ali da ruski predsjednik Vladimir Putin nema ništa na umu nego uništiti susjednu zemlju. Govoreći na konferenciji u glavnom gradu Portugala Lisabonu, Baerbock je rekao da je Putinov stav razlog zašto je “važno nastaviti s isporukom oružja kako bi se Ukrajina mogla braniti i zaštititi živote ljudi”.

Turski mediji otkrili detalje o razmjeni zatvorenika na visokoj razini između Rusije i Ukrajine

  • U rujnu je Ukrajina pristala zamijeniti Putinovog saveznika Viktora Medvedčuka za ukrajinske vojne zapovjednike. Turski mediji sada su otkrili više detalja o tome što se dogodilo tijekom razmjene zatvorenika na visokoj razini. Prema novinama Hurriyet, pregovori su održani u Ankari pod vodstvom Nacionalne obavještajne organizacije Turske. Razgovore je navodno inicirala ruska strana.

List navodi da je sama zamjena protekla bez problema, a ukrajinski zapovjednici ostali su u Turskoj na inzistiranje Rusije. Nije jasno što se dogodilo s gMedvedčukom nakon zamjene. Ukrajinski političar, koji je vodio prorusku političku stranku, Ukrajina je optužila za veleizdaju 2021. godine.

Britanci: ‘Neprofesionalne prakse doprinose visokoj stopi žrtava u Rusiji’

  • Britanska vojna obavještajna služba je u svom jutrošnjem izvješću analizirala napad na školsku zgradu u Makijivki, gdje je prema tvrdnjama Ukrajinaca stradalo oko 400 vojnika. “Ukrajina je 31. prosinca 2022. pogodila školsku zgradu u gradu Makijivka u blizini Donjecka koji je pod ruskom kontrolom, a koji je Rusija gotovo sigurno preuzela za vojnu upotrebu. Zgrada je potpuno uništena, a kako je potvrdilo rusko Ministarstvo obrane, ubijeno je 89 ruskih pripadnika”, pišu iz službe.

“S obzirom na razmjere štete, postoji realna mogućnost da se streljivo skladištilo u blizini smještaja trupa, koje je detoniralo tijekom udara i izazvalo sekundarne eksplozije. Zgrada je bila udaljena samo 12,5 km od sektora Avdivka na prvoj liniji, jednog od najintenzivnijih sukobljenih područja. Ruska vojska je poznata po nesigurnom skladištenju streljiva još i puno prije sadašnjeg rata, ali ovaj incident naglašava koliko neprofesionalne prakse doprinose visokoj stopi žrtava u Rusiji”, zaključuju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Rogozin poslao francuskom veleposlaniku geler izvađen nakon ranjavanja u Donjecku

  • Bivši čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin poslao je francuskom veleposlaniku fragment granate francuske haubice Caesar izvađen iz njegovih leđa. Rogozin je ozlijeđen prilikom granatiranja Donjecka u noći 22. prosinca, kada se nalazio u restoranu Shesh-Besh. Tijekom granatiranja poginule su dvije osobe, uključujući Mihaila Bridasova, Rogozinova pomoćnika. Ranjen je premijer DNR Vitalij Hocenko.

Rogozin je uz geler poslao i propratno pismo, čiji je sadržaj objavio na svom Telegram kanalu. “U ovoj koverti, uz moje pismo, vidite fragment granate koju je ispalio francuski samohodni topnički nosač Caesar od 155 mm. Probio mi je desno rame i zabio se u peti vratni kralježak, samo milimetar od toga da me ubije ili učini nepokretnim. Tražim od vas da francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu predate fragment koji su kirurzi izrezali iz moje kralježnice. Ova granata koju je ispalila francuska haubica ubila je dva moja mlada prijatelja, ostavivši njihove žene kao udovice, a djecu kao siročad”, napisao je bivši šef Roskosmosa.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U pismu, gospodin Rogozin također optužuje Francusku za opskrbu oružjem oružanih snaga Ukrajine i “pokoravanje diktatu” Washingtona. “Primite, gospodine veleposlaniče, uvjeravanja o mom poštovanju vašeg diplomatskog statusa, ali bojim se da je vaša misija potpuno promašena”, zaključio je Rogozin.

Rogozin je danas za rusku televiziju RT rekao da je već otpušten iz bolnice i da će se vratiti na frontu sredinom siječnja. Prije ranjavanja bio je u zoni vojne operacije kao šef skupine vojnih savjetnika Carevi vukovi. Prema njegovim riječima, sada je u tijeku proces popunjavanja grupe.

Zračne uzbune prijavljene su u Mikolajivu i Kijevu

  • Vitali Kim, guverner Mikolaijva, objavio je na Telegramu da je u regiji oglašena zračna uzbuna. U isto vrijeme Suspilne, ukrajinska državna televizija, izvijestila je da je u Kijevu na snazi zračna uzbuna.

Proruski čelnik hvali vojnike Makijevke

  • Čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Denis Pušilin, pohvalio je u srijedu hrabrost ruskih vojnika poginulih u ukrajinskom napadu na okupirani grad Makijevku, iako se čini da je rusko ministarstvo obrane okrivilo njihovu upotrebu mobitela kao “glavnu” uzrok” napada. “Znamo, i znamo iz prve ruke, što znači trpjeti gubitke. Na temelju informacija koje imam, mogu sa sigurnošću tvrditi da je od strane momaka u ovoj pukovniji bilo mnogo iskaza hrabrosti i pravog herojstva!”, napisao je Pušilin na Telegramu u srijedu ujutro.

Rusko ministarstvo obrane ranije okrivilo same vojnike za ukrajinski napad, rekavši da je “glavni uzrok” incidenta raširena uporaba mobilnih telefona od strane ruskih vojnika “suprotno zabrani”, što je Ukrajini omogućilo da “prati i utvrdi koordinate položaja vojnika”. Četiri rakete iz američkih lansera HIMARS korištene su u napadu, ubivši ukupno 89 vojnika, prema ministarstvu. Među njima je bio i zamjenik zapovjednika pukovnije, potpukovnik Bačurin, navodi se u priopćenju ministarstva.

Pušilin je u srijedu ustvrdio da je “većina njih jedva uspjela izaći iz zgrade koju je oštetio američki HIMARS, a zatim su došli k sebi i vratili se kako bi izvukli svoje suborce.” “Riskirali su svoje živote kako bi pomogli. Neki od mrtvih bili su oni koji su umrli kad su se vratili spasiti svoje suborce. Časnici pukovnije, neki od njih, inače, i mobilizirani, bili su više nego dostojni. Riskirali su sebe da izvuku vojnike. Nažalost, među njima je bilo i ranjenih i poginulih”, rekao je.

Rusko ministarstvo obrane kaže da su mobiteli vojnika ‘glavni uzrok’ napada na Makijevku

  • “Masovno korištenje” mobitela od strane vojnog osoblja bio je “glavni uzrok” napada u kojem su poginuli deseci ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini na Novu godinu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u srijedu. Ministarstvo je priopćilo da je korištenje mobitela od strane vojnog osoblja dovelo do otkrivanja lokacije za ukrajinski udar.

“Povjerenstvo trenutno radi na istrazi okolnosti incidenta, ali već sada je jasno da je glavni uzrok incidenta uključivanje i masovna uporaba, suprotno zabrani, mobitela od strane vojnog osoblja u dometu neprijateljskih oružanih sustava. Ovaj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacija vojnika za raketni napad”, stoji u priopćenju ministarstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Četiri rakete iz američkih lansera HIMARS korištene su u napadu na Makijevku u Donjecku, ubivši ukupno 89 vojnika, prema ministarstvu. Ukrajinska vojska tvrdi da je oko 400 ruskih vojnika poginulo u udaru

Ukradeno 80 posto umjetnina iz muzeja u Hersonu

  • Ukrajinski portal UkraineWorld tvrdi da su ruske snage ukrale većinu zbirke umjetničkog muzeja u Hersonu. Portal tvrdi da je 80 posto djela u regionalnom umjetničkom muzeju Herson nestalo i da se vjeruje da su premještena na okupirani Krim. Rusija je preuzela kontrolu nad Hersonom u ožujku, ali su ga ukrajinske snage oslobodile u studenom.

Eksplozije u crnomorskoj luci na Krimu, Sevastopolju

  • Tijekom noći prijavljene su eksplozije u crnomorskoj luci Sevastopolju, gradu na zapadnoj obali poluotoka Krima, prenosi Kyiv Independent. Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja tvrdi da se protuzračna obrana u Sevastopolju bila aktivirana najmanje dva puta.

Zelenski: Rusija sprema veliku ofenzivu, žele preokrenuti tijek rata

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novoj video poruci ponovio je da se Rusija sprema na novu veliku ofenzivu. “Ne sumnjamo da će sadašnji gospodari Rusije uložiti sve što im je preostalo i sve koje mogu skupiti kako bi pokušali preokrenuti tijek rata i barem odgoditi svoj poraz”, rekao je Zelenski. “Moramo poremetiti ovaj ruski scenarij. Mi se pripremamo za to. Teroristi moraju izgubiti. Svaki pokušaj njihove nove ofenzive mora propasti”, poručio je.

Rusija za incident u Makijevki krivi korištenje mobitela

  • Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je u ukrajinskom napadu na Makijeivku tijekom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada neovlaštena upotreba mobilnih telefona ruskih vojnika. “Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba, protivno zabrani, mobilnih telefona od strane vojnog osoblja u području dosega neprijateljskog oružja”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Signali mobitela su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijevki na istoku Ukrajine. “Taj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad”, reklo je ministarstvo. Rusija je ranije tvrdila da su u ukrajinskom napadu ubijena 63 ruska vojnika. Rusko ministarstvo priopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS, dodajući da su se “od detonacije bojevih glava raketa HIMARS urušili stropovi zgrade”.

Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, koja je navodno bila strukovna škola u gradu Makijivki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donecka. Ukrajinska strana je ranije ustvrdila da je poginulo i do 400 Rusa.

Source link: www.telegram.hr