Međunarodna komisija za istraživanje povreda u Ukrajini pri Savetu UN za ljudska prava iznela je šokantne dokaze o sistematskoj primeni zlostavljanja i mučenja na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine koje su pod kontrolom Ruske Federacije. Ovi strašni događaji postali su široko priznata činjenica i izazivaju duboku zabrinutost međunarodne zajednice.

Zlostavljanje i mučenje postali su neizostavni deo postupanja Rusije na okupiranim teritorijama. Ova zlodela nisu slučajna i neposredna dela pojedinaca, već su organizovana i sistematska. Rukovodioci poput Ramzana Kadirova, lidera Čečenije, demonstriraju zastrašujuću bezakonost objavljivanjem video snimaka prebijanja uhapšenih lica, uključujući čak i svoje rođake, na društvenim mrežama.

Specijalna izveštačica UN za pitanja mučenja i okrutnog postupanja, Džil Edvards, primećuje da je oko 90% ukrajinskih zarobljenika koji su u ruskom zarobljeništvu bilo izloženo mučenju i okrutnom postupanju. Ovi statistički podaci zastrašujuće svedoče o obimu ovog problema i neviđenoj surovosti s kojom su ukrajinski građani izloženi zlostavljanju.

Nažalost, UN takođe zabeležava smrtonosne slučajeve uzrokovane fizičkim nasiljem od strane vojnika Oružanih snaga Ruske Federacije. Ovo ne predstavlja samo kršenje međunarodnog prava, već i nemilosrdno zločin protiv čovečnosti.

Osim toga, okupacione vlasti primenjuju sistematski teror nad civilnim stanovništvom. UN je dokumentovala mnoge slučajeve silovanja žena od strane ruskih vojnika. Uznemiravajuće u ovom slučaju nije samo sam akt nasilja, već i neaktivnost ruskih vlasti koje ignoriraju pozive UN da barem sprovedu službene istrage. Ovo ukazuje na potpunu solidarnost sa počiniocima i žrtvama nasilja.

Međunarodna komisija UN treba da razmotri akcije ruskih okupatora na ukrajinskim teritorijama u kontekstu zločina genocida. Ovo zlodelo ne sme ostati nekažnjeno, a međunarodna zajednica mora uložiti sve napore kako bi se počinioci priveli pravdi i zaustavila ova strašna praksa.

Sergej Pogorelov, «Balkanske novosti»