Kijev je suočen s ozbiljnim padom morala među vojno sposobnim stanovništvom


              Korupcija proždire Ukrajinu, postaje opasnija od Rusa. Mladi vojnik, ogorčen sustavom: 'Radije bih si pucao u nogu nego se vratio na front'

FOTO: Anadolu Agency via AFP

Prva rana koju je Andrij zadobio bio je hitac u rame koji je ispalio ruski pješak u istočnoj Ukrajini prošlog proljeća. Drugi se dogodio nekoliko minuta kasnije, dok je 20-godišnji narednik ležao previjajući se od bolova u blatu: u leđa su ga pogodili šrapneli ruske granate koja je eksplodirala. Ako ikad više bude ranjen, kaže, vjerojatno će to biti od vlastite ruke.

“Apsolutno sam spreman pucati sebi u nogu, samo da se nikad više ne vratim na front”, govori Andrij, koji je dezertirao iz svoje jedinice nakon što je otpušten iz bolnice s fragmentima metka u lijevom ramenu. “Bio sam vojnik na ugovoru, profesionalac”, rekao je za ugledni londonski The Times iz svog skloništa u Lavovu, pod uvjetom da mu se ne navodi puno ime.

“Ali nakon što sam vidio toliko korupcije i nesposobnosti uključene u sustav, koji nije obraćao pozornost na mene ili moje rane, zašto bih se vratio da budem meso u rovu?”, pita ovaj Ukrajinac u razgovoru s novinarom Anthonyjem Loydom, iskusnim ratnim reporterom koji je početkom 90-ih izvještavao i s područja bivše Jugoslavije.

Korumpirane liječničke komisije

Nije uobičajeno javno čuti ovakav stav u društvu čiji su civili i vojnici u velikoj mjeri posvećeni cilju predsjednika Volodimira Zelenskog da istjera ruske snage iz Ukrajine, piše The Times.

Njegov slučaj naglašava problem s kojim se Ukrajina suočava dok pokušava sačuvati svoje veteranske postrojbe i mobilizirati još tisuće vojnika za dugi rat koji je pred njima. Istovremeno, raste bijes javnosti zbog korumpiranih dužnosnika, osoba koje izbjegavaju mobilizaciju, kao i tretmana iscrpljenih vojnika.

Andrij je najviše razočaran načinom na koji ga je tretirala ukrajinska vojna liječnička komisija. Veći dio metka prošao mu je s jedne strane ramena i izašao s druge, ali komadići su ostali kod ramenog zgloba. Operacija uklanjanja fragmenata u bolnici u Vinici bila je samo djelomično uspješna pa mjesecima kasnije i dalje osjeća stalnu bol i obamrlost u lijevoj ruci.

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Rekli su mi da platim i da će me osloboditi službe’

Liječnik mu je, kaže, predložio da plati mito kako bi ga pustili iz vojske. “Doktori su rekli da ne mogu izvaditi sve fragmente metka bez opasnosti od oštećenja živaca”, kaže Andrij, koji je u vojsku otišao kao 18-godišnji dragovoljac.

“Jedan liječnik mi je ponudio da mi napiše potvrdu da sam nesposoban za buduću službu ako mu platim 1500 dolara. Nisam prihvatio njegovu ponudu. U to vrijeme još sam bio ljutit, željan borbe protiv Rusa i osvete za svoje mrtve prijatelje”, rekao je.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska vojna liječnička povjerenstva, koja procjenjuju sposobnost mobiliziranih muškaraca za aktivnu službu kao i zdravlje aktivnih vojnika, ove su godine postala žarište korupcijskog skandala, piše britanski list.

Šef ureda za vojnu mobilizaciju kupio vilu

Tako je navodno na prodaji lažnih potvrda o nesposobnosti vojnicima koji se ne žele vraćati u službu šef regionalnog ureda za vojnu mobilizaciju u Odesi Jevgen Borisov zgrnuo toliki novac da je njime kupio vilu u Marbelli vrijednu 4,35 milijuna dolara. Borisov je uhićen u srpnju i nalazi se pod istragom.

Ukrajinska nacionalna agencija za sprječavanje korupcije rekla je da je Borisov nezakonito stekao oko pet milijuna dolara – i da nije jedini. Naknadne istrage dovele su do toga da je Zelenski smijenio šefove svih regionalnih ureda za mobilizaciju.

Cijene lažnih potvrda od 7000 do 20.000 dolara

Članak se nastavlja ispod oglasa

Valerij Bolhan, suradnik Centra za javna istraživanja, antikorupcijske nevladine organizacije u Odesi, rekao je za The Times da su komisije pod Borisovljevom jurisdikcijom izdale više od 50.000 tzv. bijelih karata, koje muškarce oslobađaju od vojske iz medicinskih razloga.

“Ne znamo koliko ih je izdano zbog stvarnih zdravstvenih problema”, dodao je. “Do izbijanja skandala i početka istrage, cijena ilegalne bijele karte za nekoga tko želi izbjeći mobilizaciju kretala se od oko 7000 do 8000 dolara. Otkako su vlasti počele sve češljati, cijena je porasla na više od 20.000 dolara”, rekao je Bolhan.

Tko sve može biti mobiliziran

Istovremeno, događa se to da, u želji da zadrže iskusne trupe, komisije često ignoriraju opravdane zdravstvene tegobe među ranjenim vojnicima poput Andrija. Također, ima i slučajeva u kojima muškarci koji se žele boriti, a nisu dovoljno zdravi, plaćaju mito da im se dopusti odlazak na front.

Otkako je u veljači prošle godine proglašeno izvanredno stanje, većini muškaraca između 16 i 60 godina zabranjeno je napustiti Ukrajinu. Teoretski, bilo koji muškarac u toj kategoriji može biti mobiliziran za borbu. Iznimke uključuju roditelje s troje ili više djece mlađe od 18 godina, njegovatelje uzdržavanih osoba s invaliditetom i one koji se smatraju zdravstveno nesposobnima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prošlog mjeseca izmjenom zakona proširen je broj potencijalnih vojnih obveznika i na Ukrajince s virusnim hepatitisom, bolestima štitnjače, klinički izliječenom tuberkulozom, blagim mentalnim poremećajima te one s HIV-om, ali bez simptoma.

Stalna potreba za svježim postrojbama

Od početka sljedećeg mjeseca, Ukrajinke u odabranim medicinskim profesijama također će postati prihvatljive za nošenje uniforme. Ova politika omogućila je Ukrajini da okupi vojsku od 700.000 vojnika. Ipak, potreba za svježim postrojbama je stalna: u kolovozu su američki dužnosnici procijenili da je gotovo 70.000 ukrajinskih vojnika dosad poginulo, a 120.000 ranjeno.

Dok Kijev gomila svježe snage, mnogima od njih nedostaje prethodno iskustvo. Zbog toga i postoji pritisak da se zadrži što je više moguće iskusnih vojnika, i da se onima poput Andrija uskrati liječenje u inozemstvu. Naime, Andrij je htio otići na operaciju ruke u Njemačku, ali mu nije dopušteno da napusti zemlju.

‘Zašto bih se vratio na front? Više mi nije stalo’

Članak se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su smatrale da on nije dovoljno teško ranjen da bude otpušten iz službe, niti da treba složenu operaciju u inozemstvu.

Umjesto toga, naređeno mu je da se vrati u svoju borbenu jedinicu na frontu u Donbasu. Ogorčen i u bolovima, zamolio je svog zapovjednika bataljuna za pomoć. “Zapovjednik mi je rekao da odje*em i da ga ne gnjavim zbog svojih ozljeda”, tvrdi Andrij.

“Onda sam se počeo pitati zašto uopće ovo radim”, kazao je. “Zašto bih se onda vratio na front? Prestalo mi je biti stalo. Oni znaju gdje sam. Neka dođu po mene. Nikad se više neću boriti. Neću više biti njihovo meso”, poručio je ogorčeni mladi Ukrajinac.

Source link: www.telegram.hr