Istovremeno, vojne sposobnosti Ukrajine bile su podcijenjene

Profesor strateških studija: 'Svi su vjerovali u rusku vojnu superiornost, ne razmišljajući jesu li vojnici spremni riskirati'

FOTO: AFP

Početna strategija Rusije u Ukrajini pretrpjela je neuspjeh pa ruska vojska sad mora odlučiti što će dalje učiniti, rekao je za BBC visoki vojni analitičar. Phillips O’Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews, podsjetio je da su mnogi strani promatrači na početku rata pretpostavili da će ruska vojna superiornost lako slomiti Ukrajince.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to je bilo “vrlo pogrešno mišljenje” o ruskim sposobnostima, u kojem nije uzeto u obzir pitanje jesu li ruski vojnici spremni riskirati živote, rekao je. Istovremeno, vojne sposobnosti Ukrajine bile su podcijenjene, dodao je.

Rusi mogu eskalirati ili deeskalirati

Ukrajinci su se pripremali za rat od ruske aneksije Krima 2014. i nisu željeli živjeti “pod ruskom diktaturom”, rekao je profesor O’Brien. “Sada Rusija mora odlučiti što učiniti: mogu eskalirati ili mogu deeskalirati rat”, dodao je.

Deeskalacija bi bila najracionalniji smjer djelovanja koji bi uključivao pokušaj postizanja dogovora, ali “čini se da to sada nisu voljni učiniti”, rekao je. Eskalacija bi značila ili obnovu vojske od nule ili “otvaranje konzerve crva” pribjegavanjem kemijskom, biološkom ili nuklearnom oružju. “Ili će deeskalirati ili će eskalirati, ali ovo što sada imaju ne može obaviti posao”, zaključio je profesor O’Brien.

Source link: www.telegram.hr