Čeka se obraćanje javnosti Aleksandra Vučića


              Dramatično na Kosovu, sve više mrtvih, policija opkolila 30 napadača. Kurti: 'To su profesionalci, podržava ih Srbija'

FOTO: AFP

I dalje je kaotično na sjeveru Kosova, gdje je noćas ubijen kosovski policajac, dok je drugi ozlijeđen. Prištinski političari odmah su za krvoproliće okrivili “srpske kriminalne bande” za koje tvrde da imaju podršku iz Beograda. Na reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića treba pričekati do 20 sata, kada će se obratiti javnosti.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova, gdje je noćas došlo do pucnjave. Policija ih je pozvala na predaju. „Ima najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača kojje su okružile naše policijske snage, a koje pozivam da se predaju sigurnosnim agencijama“, kazao je Kurti na konferenciji za medije.

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta ophodnja. Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ubijen najmanje jedan napadač

U međuvremenu, kosovska policija priopćila je da je ubijen jedan od napadača koji su se sukobili s njenim pripadnicima. Međutim, pojavile su se i neke neslužbene informacije prema kojima su ubijena najmanje dva napadača.

Kosovski premijer objavio fotografije za koje tvrdi da prikazuju napadače na kosovsku policiju. “Ubojstva i nasilje na sjeveru su djela ovih ljudi – naoružanih i organiziranih profesionalaca u oklopnim vozilima bez registarskih oznaka. Ponavljam, to nisu obični kosovski Srbi nego snage koje čine teroristička djela, a podržava ih srpska država”, poručio je Kurti.

‘Policija ih megafonom poziva na predaju’

Prema saznanjima Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak u vladi Kosova, situacija u okolici manastira u mjestu Banjska i dalje je dramatična. Kaže da policija megafonom doziva napadače da se predaju. Dodaje da se radi o dobro organiziranim i navodno teško naoružanim napadačima, prenosi Nova.rs. Također, prema Rašićevim tvrdnjama, ubijeno je dvoje napadača, dok je najmanje jedan ranjen.

Borrell osudio napad na policiju na Kosovu

Članak se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, reagirala je Europska unija. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je napad na policiju na Kosovu: “Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije”.

“Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde”, rekao je. “Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati.”

Oglasio se i KFOR, poručivši da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremni odgovoriti ako bude potrebno.

Kosovo: Radilo se o organiziranoj zasjedi

Ako je vjerovati službenim informacijama koje dolaze od strane kosovskog premijera i policije, radilo se o organiziranoj zasjedi, za koju su optužili Srbe. Jedina reakcija iz Beograda do sad je bila ona predsjednika Skupštine Vladimira Orlića, koji je zamjerio Kurtiju da je u startu opružio Srbe, bez ikakve istrage.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prema priopćenju Kosovske policije, njihova pogranična jedinica za brze intervencije nešto poslije 2:30 na ulazu u selo Banjska, nedaleko linije razdvajanja sa Srbijom, uočila je da su preko mosta postavljena dva veća kamiona bez registarskih oznaka te da je cesta blokirana.

Poslali su tri ekipe na lokaciju, a čim su stigli, tvrde, naišle su na otpor te je na njih iz više različitih položaja pucano iz vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate. „Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije“, opisala je jedna mještanka sinoćnja zbivanja.

Source link: www.telegram.hr