Viktor Gotovac o drami koja trese SDP: Ovo nije stranački happy hour. Nezadovoljan sam i Grbinu želim poručiti jednu stvar

Viktor GotovacMarko Todorov/Cropix

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac za Jutarnji list demantira kuloare i tvrdi da u pozadini raskida suradnje SDP-a i Možemo! u Zagrebu nije rušenje Peđe Grbina s čela SDP-a. Ipak, predsjedniku stranke otvoreno poručuje da je on dobio mandat voditi zagrebački SDP i u tome namjerava biti samostalan.

Što je bio okidač za prekid koalicije s Možemo! i što to znači za Grad Zagreb?

— Koalicije u punom smislu te riječi nije niti bilo, nego je postojala suradnja, i to samo na razini Skupštine. Nismo imali utjecaj na neke odluke zbog kojih će, smatramo, moguće ispaštati građani, a odgovornost će snositi i SDP koji javnost vidi partnerom u koaliciji iako nije imao utjecaj, a ponekad čak nije bio ni informiran.

Koje su to odluke?

— Primjerice, oko planova što će biti s Gredeljem, s prostorom bivše tvornice Zagrepčanka, s prometom na Trgu kralja Tomislava i u Staroj Vlaškoj, a posljednje su biciklističke staze u Deželićevoj ulici. Nismo imali utjecaj na otkaze u Zagrebačkom holdingu, a nama kao socijaldemokratima su rad, radnici i radni odnosi sukus našeg djelovanja. Naša je pozicija svedena na skupštinsku suradnju i izričito nam je rečeno da nemamo nikakve nadležnosti nad Gradom i Holdingom.

No, ni ta formalizirana suradnja u Skupštini nije funkcionirala. Najrecentniji primjer je točka o kreditu od 240 milijuna eura koja je došla, mislim, osam i pol minuta prije početka Skupštine, a da nam sadržaj koji bismo trebali usvojiti nitko nije predstavio. Koliko je to, trideset milijuna po minuti?

U čemu je problem s Rimčevim robotaksijem?

— To je pitanje koje je trebalo biti raspravljeno na Vijeću Gradske četvrti Trešnjevka jug, no tamo se o tome nije odlučivalo, nego je točka došla izravno u Skupštinu. Stav je naših vijećnika u toj četvrti negativan o toj točki, i to je utemeljeno na mišljenju stranačkog Savjeta o tome da je potrebno napraviti ozbiljniju i neovisnu prometnu studiju kao pretpostavku za odlučivanje.

Kako bi trebala izgledati nova suradnja s Možemo!?

— Ne zanima nas kadroviranje, ali moramo sudjelovati u donošenju odluka i znati koje će biti njihove posljedice.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije djelovao sretno ni zadovoljno zbog odluke zagrebačkog SDP-a da prekine suradnju s Možemo!

— Nismo tu da bismo bilo koga usrećivali, niti je to stranački happy hour. Grbin mora znati da su za odluku glasali ljudi u Gradskoj organizaciji. Višekratno mu je komunicirano da smo nezadovoljni, ali smo se držali svih dogovora koje smo imali s njim. Posljednji je bio da mu ostavimo dva mjeseca za razgovor s platformom Možemo! kako bi s njima sklopio nacionalni sporazum koji bi obvezivao i nas. To se nije dogodilo! Dobio sam mandat Gradske organizacije da je vodim, postoje članovi koji su za to glasali i imam odgovornost prema njima i građanima. Ne ulazim u pitanje nacionalne razine.

Nije vam cilj rušenje Peđe Grbina s čela stranke?

— Mi mislimo graditi, a ne rušiti. Više puta smo rekli Grbinu da ga podržavamo.

Dakle, zadovoljni ste SDP-ovim politikama?

— Posljednji veliki SDP-ov potez bila je borba Borisa Lalovca za građane pogođene švicarcem. To i fiskalizacija bile su velike stvari koje su prepoznate kao zasluga SDP-a. Gdje smo otad do danas? Jesmo li živi?

Zašto nismo krenuli u prikupljanje potpisa za referendum o pravu žene na izbor? To je bila prilika i način da se pojavimo među ljudima, vratimo na ulice i trgove… Čime smo privukli građane? Ne izazivamo pažnju, ni emociju. Time sam nezadovoljan.

Očekujete li da će vas Grbin izbaciti iz SDP-a?

— Nezamislivo mi je da bi se to moglo dogoditi u stranci koja se naziva socijaldemokratskom i da bi to učinila osoba koju osobno ljudski cijenim i stranački slijedim.

Source link: slobodnadalmacija.hr