Jeremić u Njujorku: Vučić u UN ponovio grešku od prošle godine

Foto: Narodna stranka

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića bilo jedno od sadržajnijih koje su predstavnici srpske vlasti u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN imali od 2012. godine do danas, ali da je, nažalost, ponovio grešku od prošle godine ne pominjući da je za Srbiju neprihvatljiva stolica “Kosova” u UN.

„Istini za volju, dosta toga smislenog je Vučić rekao, pre svega o načinu na koji je jedan broj zapadnih zemalja tretirao Srbiju u prošlosti kada je reč o suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti naše zemlje“, rekao je Jeremić u Njujorku, gde kao bivši predsednik Generalne skupštine UN učestvuje na godišnjem zasedanju tog tela Svetske organizacije.

„Velika zamerka Vučićevom obraćanju je što ni ove godine, kao ni prošle, nije spomenuo da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo članstvo samoproglašenog ’Kosova’, odnosno stolica ’Kosova’ u UN“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je ovo već druga godina zaredom da se Vučić obraća Ujedinjenim nacijama, kada ceo svet pažljivo sluša šta svi imaju da kažu, i da je ovo drugi put da Vučić nije rekao da je stolica „Kosova“ u UN neprihvatljiva za Srbiju.

„To je, po mom mišljenju, strateška greška. Možda za to postoje taktički razlozi, recimo da se takozvani premijer samoproglašenog ’Kosova’ Aljbin Kurti zadrži u diplomatskoj defanzivi, u kojoj se već neko vreme nalazi”, rekao je Jeremić.

„Suviše je, međutim, velika cena zadržavanja Kurtija u taktičkoj defanzivi činjenjem takve strateške greške. Neophodno je sa najvišeg međunarodnog podijuma eksplicitno saopštiti da za Srbiju članstvo ’Kosova’ u UN nije prihvatljivo“, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao i da je slična greška počinjena glasanjem Srbije za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti UN, čime je Srbija praktično postala saučesnik u „skandaloznom ponašanju, u diplomatskom smislu, premijera Albanije Edija Rame prema predstavnicima Ruske Federacije na zasedanju Saveta bezbednosti UN“.

(VIDEO) Vučić u Ujedinjenim nacijama: Srbija je na putu ka EU, ali nije spremna da okrene leđa starim prijateljstvima

„Teško je danas zamisliti sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji pod ovim okolnostima, imajući u vidu da Albanija predsedava Savetom i to zahvaljujući glasu Srbije. Takve greške bi u budućnosti trebalo izbegavati“, rekao je Jeremić, prenosi se u saopštenju Narodne stranke.

Jeremić u Njujorku prisustvuje Generalnoj skupštini UN kao njen bivši predsednik, gde je govorio na forumu „Obnavljanje multilateralizma“, održanog u sklopu Visokog zasedanja UN zajedno sa izvršnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinom Georgievom, direktorom Svetske zdravstvene organizacije Tedrosom Gebrejesusom, bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom i profesorom Džefrijem Saksom sa Univerziteta Kolumbija.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, održao je i predavanje u Jejl (Yale) klubu u Njujorku o uticaju aktuelnih svetskih previranja na Balkan.

Bivši predsednik Generalne skupštine UN se sastao sa novim predsednikom tog tela Denisom Francisom, kao i sa više ministara spoljnih poslova, šefova država i vlada iz svih delova sveta, navodi se u saopštenju NS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Source link: www.danas.rs