Rukovanje oružjem bio je i dio državnog ispita koji je mladi policajac morao proći da bi dobio oružje. Imamo li sigurnosni problem u redovima MUP-a?


              Čudan slučaj u Osijeku: kako je moguće da policajac slučajno ubije djevojku? Ovo su pitanja na koja policija mora odgovoriti

Slučaj pronalaska tijela mlade ženske osobe u Osijeku podignuo je prašinu u javnosti i otvorio brojna pitanja. Policija je tek nakon novinarskih upita objavila prve informacije u četvrtak, iako je tijelo pronađeno u srijedu navečer. Inače se policija o takvim događajima promptno oglašava priopćenjima, no u ovom slučaju to je izostalo.

Kasno navečer, nakon našeg upita što se događa u istrazi i odgovora da glasnogovornici ne daju izjave u to vrijeme, stiglo je šturo priopćenje u kojemu nisu naveli gotovo ništa. Podsjetimo, tijekom dana u četvrtak su izvjestili o tijelu 21-godišnje djevojke čija je smrt nastupila od vatrenog oružja, službenog pištolja policajca koji je u trenutku njezine smrti bio u stanu sa stradalom djevojkom.

Jučer se po medijima nagađalo radi li se o samoubojstvu ili ubojstvu i što se, zapravo, dogodilo u osječkom stanu između dvoje mladih ljudi.

Neopreznim rukovanjem do smrti?

U sinoćnjem priopćenju policija navodi da je provedeno kriminalističko istraživanje te da je 27-godišnji policajac “zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju od kojih ozljeda je preminula”.

Udaljen je iz službe, pokrenut će protiv njega disciplinski postupak, a u pritvor ide uz kaznenu prijavu, pišu u priopćenju.

Kako je nastradala djevojka?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Bila je ovo jedna vrlo brza krim istraga koju je policija odradila, trajala je manje od 24 sata. Javnost je pritom dobila samo dio odgovora na puno pitanja koja su se pojavila uz ovaj slučaj. Tako je ostalo neobjašnjeno kako je moguće da dođe do ispaljenja hitca kod neopreznog rukovanja?

Prema zakonu, svi koji posjeduju oružje, kako civili tako i policija, oružje moraju držati u sefu, prazno i odvojeno od streljiva.

Ne postoji ‘slučajno opaljenje’

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ako je spremnik sa streljivom ipak u pištolju, što se nije smjelo dogoditi jer je, kako navode u policiji, njihov kolega bio izvan službe, niti metak ne smije biti u cijevi. Policajci smiju povući metak u cijev pištolja tek ako su u životnoj ugrozi oni, njihove kolege ili treće osobe, odnosno ako je u tijeku teže kazneno djelo u kojem moraju reagirati na taj način.

Policajci u Hrvatskoj većinom zadužuju hrvatski HS2000, a nađe se i poneka Češka Zbrojovka. Oba pištolja imaju nekoliko sigurnosnih mehanizama koji se moraju isključiti kako bi metak bio ispaljen, a iz HS2000 je moguće ispaliti metak tek ako ga osoba koja puca čvrsto obuhvati rukom oko drške.

Kako je onda moguće da “slučajnim” opaljenjem strada djevojka ako je prije toga trebalo isključiti sve sigurnosne mehanizme na pištolju i repetirati ga? Kako je moguće da, kako su pisali neki mediji, pištolj opali dok ga je praznio? Isto tako, u vodu pada i teorija o “sigurnosnom metku” koji se također jučer spominjao. Takvo što kod pištolja jednostavno ne postoji.

Je li kriva obuka na akademiji?

U medijima se pojavila informacija da se radi o mladom, neiskusnom policajcu koji nije puno rukovao s oružjem. Što znači “puno” rukovati s oružjem i kakvu policiju mi, ako je to istina, imamo?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jesu li mladi policajci spremni obraniti građane u slučaju da je potrebno potegnuti oružje? Jesmo li mi, građani Hrvatske, sigurni da plaćamo policiju koja nas može zaštiti na adekvatan način bez “slučajnih” opaljivanja iz pištolja?

Imamo li sigurnosni problem?

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu vrši se prekvalifikacija odraslih osoba. Svi oni polaze tečaj u trajanju od 10 mjeseci u kojem na tjednoj bazi imaju edukaciju rukovanja oružjem i vježbe gađanja. Kako je onda moguće da jedan policajac “neoprezno rukuje” oružjem i ubije djevojku nakon završene obuke? Rukovanje oružjem bio je i dio stručnog državnog ispita koji je morao proći da bi dobio oružje u ruke.

Tijekom pandemije koronavirusa, budući policajci su dio tečaja polazili online. Nisu valjda na taj način vježbali i gađanje? Ako se zaista radi o mladom policajcu koji nije imao puno iskustva i čiji je pištolj slučajno opalio pri neopreznom rukovanju, možda imamo veliki sigurnosni problem kojega nismo niti svjesni?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr