Podijeli :

OGLAS

“Dodik je opasan kao povrijeđena životinja, najgori scenario je da BiH dovede u neku novu formu konflikta” Vijesti Autor: N1 BiH 14. sep 202322:14 0 komentara Podijeli :

“Dodik je opasan kao povrijeđena životinja, najgori scenario je da BiH dovede u neku novu formu konflikta”

N1/F.Z.

«Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ima poljuljanu podršku zbog niza političkih odluka koje je donio, a svaka slabost Zapada jeste snaga za Milorada Dodika», rekao je u Newsnightu Vedran Džihić, viši istraživač na austrijskom Institutu za međunarodnu politiku i sveučilišni profesor iz Beča.

Džihić u Newsnightu ističe kako su “glavni gradovi pa i sam Berlin reagovali sa dosta skepse na neke poteze Schmidta. Ovdje pričamo prije svega o promjenama Izbornog zakona na dan izbora. I u samoj zemlji iz koje dolazi, postoji mnogo glasova i kritičara Schmidta. Pa i sam Bundestag je imao rezoluciju koja se kosi s onim što je Schmidt do sada činio”, rekao je Džihić za N1.

Dodaje kako Schmidt nema jedinstvenu podršku Zapada.

Na pitanje da li to daje “krila” Miloradu Dodiku za ovakvo djelovanje, odgovara: “Sasvim je jasno konstatovati da sva slabost Zapada jeste snaga za Milorada Dodika. Svaki propust u kažnjavanju eksplozivne retorike i secesionističkih prijetnji daje mu vjetar u leša. SVaka prijetnja koja nije implementirana je dodatna hrana i gorivo za politiku Milorada Dodika. Ta politika je sasvim jednostavna – to je agresivni nacionalizam i drskost koja de na štet građana i RS. Cilj je jasan – želi sačuvati svoju politiku kožu i nema alternativu. Persona non grata je u većini zapadnih zemalja, a na crnoj listi SAD, njegov budžet je prazana i jedino mu ovo presotaje. Najopasnije je, znamo životinje kada su povrijeđene da mogu biti vrlo agresivne, u ovom slučaju imamo agresivnog političara koji osjeća da je stjeran u ćošak. Najgori scenario je da BiH i građane dovede u neku novu formu konflikta”, upozorio je Džihić.

Opširnije u videu.

Source link: ba.n1info.com