Razgovarali su i o mogućoj ruskoj pomoći satelitskom programu Sjeverne Koreje


              Putin i Kim razgovarali o vojnoj suradnji. Jeli su ruske raviole i uz domaće vino nazdravili 'velikoj Rusiji i prijateljstvu'

FOTO: Anadolu Agency via AFP

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u srijedu na rijetkom samitu na kojem su razgovarali o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći satelitskom programu Sjeverne Koreje.

Putin je pokazao Kimu najnapredniji ruski svemirski poligon na ruskom Dalekom istoku i razgovarali su o mogućnosti slanja sjevernokorejskog kozmonauta u svemir. Kim, koji je doputovao vlakom iz Sjeverne Koreje, postavljao je detaljna pitanja o raketama razgledavajući Istočni kozmodrom.

‘Rusija će odnijeti veliku pobjedu’

Nakon obilaska, Putin (70) i Kim (39) razgovarali su nekoliko sati zajedno sa svojim ministrima, a zatim su razgovarali o svjetskim pitanima i mogućoj bilateralnoj suradnji. Potom su ručali ruske raviole “pelmeni” punjene rakom i jesetru s gljivama i krumpirom.

Kim je nazdravio čašom ruskog vina Putinovu zdravlju, pobjedi “velike Rusije” i korejsko-ruskom prijateljstvu, proričući pobjedu Moskvi u “svetoj borbi” sa Zapadom u ratu u Ukrajini.

“Čvrsto vjerujem da će herojska ruska vojska i narod briljantno naslijediti svoje pobjede i tradicije i odlučno dokazati svoje plemenito dostojanstvo i čast na dvjema frontama vojnih operacija i izgradnje snažne nacije. Ruska vojska i narod zasigurno će odnijeti veliku pobjedu u svetoj borbi za kažnjavanje velikog zla koje želi hegemoniju i hrani se ekspanzionističkom iluzijom”, rekao je Kim.

Razgovarali o vojnoj suradnji

Članak se nastavlja ispod oglasa

SAD i Južna Koreja izrazili su zabrinutost da bi Kim mogao prodati oružje i streljivo Rusiji. Moskva i Pjongjang to niječu. Putin je više puta naznačio da se razgovaralo o vojnoj suradnji, ali nije ulazio u pojedinosti. Razgovorima je bio nazočan ministar obrane Sergej Šojgu. Kremlj je objavio da su osjetljiva pitanja između susjeda privatna stvar.

Na pitanje ruskih medija hoće li Moskva pomoći Kimu izgraditi satelite, Putin je rekao: “Zato smo došli ovamo.” Washington je upozorio da će uvesti dodatne sankcije zbog kupoprodaje oružja između Rusije i Sjeverne Koreje, ustvrdivši da Putin “moli” Kima za pomoć pošto je pretrpio velike gubitke u Ukrajini.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je da Moskva mora biti oprezna s obzirom na sankcije uvedene Sjevernoj Koreji. Putin je rekao da Kim planira posjetiti tvornice za vojne i civilne zrakoplove u Komsomolsku na Amuru i provesti inspekciju ruske Pacifičke flote u Vladivostoku. Lavrov će također posjetiti Pjongjang idući mjesec, objavio je Kremlj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr