Plenkovićev šef diplomacije ondje se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice


              HDZ-ov Grlić Radman, koji je sakrio milijune, otputovao u Los Angeles i tamo se pomolio u Crkvi sv. Ante

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman sastao se tijekom vikenda u Los Angelesu s tamošnjim Hrvatima, zahvalivši im na jačanju veza sa SAD-om gdje su oni “neformalni veleposlanici Hrvatske” koji ne zaboravljaju vlastite korijene, priopćio je u nedjelju MVEP.

“Ministar se susreo s Hrvatima San Pedra, okupljenima u zavičajnim klubovima Hrvatski dom i Dalmatinsko-američki klub. Zahvalio im je na jačanju veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje je započelo prije više stoljeća..,, a nastavlja se do danas”, kaže se u priopćenju.

Upravo oni su “neformalni veleposlanici Hrvatske u svijetu, ne zaboravljajući vlastite korijene”, stoji u priopćenju MVEP-a u kojem se dodaje da je Grlić Radman podsjetio da je Vlada RH 2020. inicirala promjenu Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim je svim potomcima hrvatskog naroda olakšano stjecanje državljanstva.

Sastao se s poslovnjacima

Ministar se također susreo s predstavnicima poslovne zajednice SAD-a i Hrvatske, te istaknuo kako Hrvatska danas ima poslovno orijentirano okruženje, kao i učinkovitu, inovativnu, visokokvalificiranu radnu snagu, izuzetno povoljan geostrateški položaj te atraktivne poticaje.

Istaknuto je kako postoji prostor za snaženje gospodarske suradnje, te imajući u vidu sve potencijale – odlične makroekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, povećanje kreditnog rejtinga, članstvo u eurozoni i šengenskom prostoru, proces pristupanja OECD-u, ulazak Hrvatske u američki program bez viza – sugovornici su se složili kako će trgovinska i investicijska razmjena rasti, čineći Hrvatsku privlačnijom američkim ulagačima, ističe se.

Putuje u NY na zasjedanje UN-a

Članak se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su i o ratifikaciji Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kojeg su ocijenili vitalnim, te gospodarskoj suradnji dviju zemalja. “Sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja vitalni je sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima te ojačati suradnju i komunikaciju u poslovanju, uspostaviti i snažnije veze poslovne zajednice, kao i pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku”, naglašeno je. Zaključno, ministar je, također, posjetio župni centar svetog Ante.

Ministar Grlić Radman boravit će sljedeći tjedan u New Yorku povodom 78. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Uoči tog skupa, ministar je posjetio Seattle i Los Angeles gdje je održao sastanke s hrvatskom poslovnom zajednicom i lokalnim dužnosnicima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Source link: www.telegram.hr