Ministar se obratio medijima nakon što je jučer Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorio predmet protiv njega


              Grlić Radman pokušao objasniti zašto nije prijavio milijune: 'Brigu o tome prepustio sam drugima'

FOTO: Screenshot N1

Ministar Gordan Grlić Radman obratio se medijima nakon što je jučer Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorio predmet protiv njega jer godinama nije prijavljivao dividendu koju je primao od obiteljske tvrtke Agroproteinka, a radi se o ukupnom iznos od 2.11 milijuna eura.

Također, tvrtka Agroproteinka dobila je 2017. godine koncesiju od Ministarstva poljoprivrede za odvoz i zbrinjavanje lešina uginulih životinja, a na račun toga je samo 2023. tvrtka od Ministarstva dobila 4,35 milijuna eura.

‘Žao mi je zbog tehničke greške’

“Upravljačka prava prenio sam na odvjetničko društvo i sve je to vidljivo u imovinskoj kartici. Naglasio bih da s upravljačkim dijelom tvrtke nemam nikakve veze, osim što sam suvlasnik i dioničar. Vlasništvo sam nakon smrti mog oca dobio nasljedstvom, koji je isto bio jedan od većinskih vlasnika”, rekao je Grlić Radman.

“Što se tiče poslovanja i upravljanja tvrtkom, sva pitanja možete uputiti upravi tvrtke. Propust upisa godišnjih dividenti tehnički je propust, moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao”, naglasio je.

“Danas sam otišao do Povjerenstva i obavio s njima razgovor. Moj odvjetnik je pripremio dopis koji sam potpisao kako bih pokazao spremnost da sve ono što se dogodilo što u imovinskoj kartici nije navedeno, kako bi imao uvid u prijavu i kako bi pokazao spremnost, odnosno da sam spreman i platiti kaznu zbog te moje tehničke pogreške ažuriranja imovinske kartice”, pojasnio je.

Grlić Radman: ‘Griješiti je ljudski’

Članak se nastavlja ispod oglasa

“Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno, javno. Moj udjel je transparentan, sve je javno. Jednostavnom računicom ste došli do podataka. Tu govorite o bruto iznosima, iznos je puno manji”, tvrdi ministar.

Specifičnost mog posla je takva da sam prepustio da se o tom dijelu brinu neki drugi. Priznajem da je to propust, mislim da je najveća pogreška ne vidjeti pogrešku i ne ispraviti je. Griješiti je ljudski. Važno je istaknuti da sam sve stekao na zakonit način, da su svi primici podlegli poreznim obvezama. Nitko tu nije oštećen, osim mene jer bih se morao pripremati za posjet Kaliforniji, a ja sam tu”, rekao je i dodao: “Kartica nije ažurirana, priznajem. Nitko nije oštećen, ništa nije zatajeno”.

‘Nemam za što snositi odgovornost’

Članak se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ministra pitali hoće li odgovarati politički, ministar je odgovorio da je premijeru “sve objasnio”. “Premijer je selektor, kao u nogometu, a ministri trebaju pomoći premijeru, danas je Vlada donijela peti paket mjera u interesu hrvatskih građana, to je nekoliko zakona u interesu hrvatskih građana”, rekao je.

“Nemam za što podnositi političku odgovornost. Rekao sam vam, predsjednik Vlade je taj koji odlučuje o ministrima i on će sigurno utvrditi političku odgovornost”, ponovio je.

‘Agroproteinka nije obiteljska firma’

Rekao je da Agroproteinka nije obiteljska tvrtka, i trebala bi biti primjer drugima, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. “Sjećam se da dok Hrvatska nije bila u Europskoj uniji, tvrtka je bila uzor onima koji su bili članovi EU. Jer, nisu imali ISO standarde i neke druge, kao Agroproteinka”, istaknuo je ministar.

Na pitanje kakvu poruku njegovi postupci šalju građanim, ministar je odgovorio: “Je li taj novac ukraden? Ako vi govorite o iznosima, ti podaci su transparentni. Svaki legalni novac podliježe porezu. On je oporezovan. Vi govorite o bruto iznosu, a ne pitate što je s neto iznosom. Sve je podmireno državi, imovinska kartica je dupla slika jednog stanja koje je legalno”, uvjeravao je ministar javnost.

Članak se nastavlja ispod oglasa

 

 

Source link: www.telegram.hr