Podijeli :

OGLAS

“Asime vrati se sunce moje drago….”: Cenić ne štedi nikoga, uputila kritike na račun Dodika, Trojke, opozicije u RS Vijesti Autor: Faruk Durmišević, Emela Burdžović 12. sep 202318:31 0 komentara Podijeli :

“Asime vrati se sunce moje drago….”: Cenić ne štedi nikoga, uputila kritike na račun Dodika, Trojke, opozicije u RS

N1

Svetlana Cenić, stručnjakinja za ekonomiju u Danu uživo N1 komentarisala je sva aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini, od političkih do ekonomskih dešavanja i nije štedila nikoga u svojim opaskama.

Prvo je Cenić prokomentarisala što se danas visoki predstavnik Christian Schmidt nije održao sastanke u Banjaluci.

“Ovo da nije OHR ovo je smeurija. On je visoki predstavnik samo kada treba sdastavljati Vladu FBiH, za ostalo nije visoki predstavnik i onda Milorad Dodik neće priznati njegove odluke. Što onda sjediš sa Nikšićem, Fortom i ostalima jer da nije bilo visokog predstavnika oni ne bi bili u vladi i ne bi vladali ni teoretski”, kazala je Cenić.

OHR: Posjeta Banja Luci nije definitivno dogovorena, Schmidt ne želi da učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi

Optužnica protiv Dodika i Lukića

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS iz vladajućeg SNSD-a i koalicije u ovom bh. entitetu stižu kvalifikacije “da je ovo optužnica protiv Srba i RS” što je za Cenić smiješno.

“On ima veze sa srpstvom ko ja sa Eskimima i ovo mu je korist jer će glumiti žrtvu”, objasnila je Cenić i dodala:

“Ja sam bila Srpkinja pre Milorada Dodika i potpisivala se ćirilicom dok je on vežbao u prvom mandatu da piše ćirilicom jer su mu rekli ne možeš Milorade latinicom sada treba da budeš Srbin.”

Protesti u RS

U RS je vladajući SNSD organizirao protest podrške Dodiku i Lukiću koji je za Cenić apsurdan.

“Ako će ono da ga brani, on može da se objesi odmah”, istakla je.

Sastanak o mogućem napuštanju institucija

U Istočnom Sarajevu je održan sastanak o mogućem napuštanju institucija BiH od strane zvaničnika iz RS. Za Cenić je sve to djelo Dodika.

“Zar ti koji su na uzici svakog prsta Milorada Dodika mogu da išta da zaključe što on već nije?. Zar oni uopšte u glavi imaju, jeste li čuli rećenicu koja je njihova?”, navela je.

Rad aktuelne vlasti

SNSD i njihovi koalicioni partneri, HDZ BiH i Trojka čine vlast na nivou BiH i oni su veliko razočarenje, kazala je Cenić.

“Ja sam tužna i razočarana što se sve radi mimo zakona”, pa je potom Cenić kazala da ni na nivou FBiH gdje vladaju Trojka i HDZ nije ništa bolja situacija i da je “dinastija Isak odnosno slučaj oca i braće Isak” samo pokazatelj toga

“Znate koliko se govorilo poslao me Asim, Asime vrati se sunce moje drago jer svaka stranka ima svog Asima. Ne želim amnestirati SDA ali ako ćeš ti praviti otklon od SDA tako što ćeš ti gore raditi ili potpuno kopirati koji je to otklon i šta je to drugačije”, navela je Cenić.

Naša stranka i njihovi raniji principi koje su iz ove stranke proklamovali su pogaženi, stava je Cenić.

“Evo pitam za Našu stranku koja je aminovala sve ovo. Oni su ostavljali utisak da će oni možda drugačije i onda sve ovo aminuju pa gospođa Ćudić kaže ovo je pucanj u nogu. Pre toga su vas gađali haubicama u nogu i vi ništa i sada je porodica Isak pucanj u nogu a više ništa”, istakla je ona.

EU i njihov odnos

Iz EU kaže Cenić su joj objašnjavali da ona ne razumije evropske integracije BiH  pa im je ona jasno uputila pitanje:

“Što je našoj zemlji gore nego pre 5-10-15 godina? Zašto smo u slobodnom padu?” i dodala da usvojeni evropski zakoni uopšte nisu onakvi kakvi se predstavljaju.

Raspodjela “PDV kolača”

Domaći politički akteri i u slučaju raspodjele PDV pokazuju svu suštinu političkog djelovanja.

“Miloradu Dodiku fali para i naravno da će se uštimati nekad Dodik i RS dobiju šta para. Pozivam ih da me ubede da je krajnja potrošnja poveća u RS koja ima ovakve dugove”, objasnila je Cenić i kazala da će nakon ovoga naravno uslijediti revizija koja će pokazati pravo stanje stvari.

Slučaj Rusi i Elmedin Konaković

Nakon što su Elmedina Konakovića demantovali prvo Bisera Turković, pa potom i BIRN da sporni ruski ulazak se desio u vrijeme SDA a ne njegove vlasti, Cenić se pita da li je to on prespavao ili je imao preča posla.

“Zašto pravimo budale od sebe? Zašto ratujemo sa cijelim svijetom?”, kazala je ona i navodila primjere Bosnalijeka i druge gdje postoji ruski utjecaj u BiH.

Opoziciji u RS Cenić je poručila da prestanu govoriti o Dodiku već o onome šta oni znaju i umiju i mogu ponuditi građanima.

Source link: ba.n1info.com