Riječ je o najvišem sastanku američke i kineske strane u posljednjih 10 mjeseci


              Važan susret: Biden se sastao s kineskim premijerom, kaže da neće biti invazije na Tajvan

FOTO: AFP

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao da je održao razgovore s kineskim vodstvom na najvišoj razini u nekoliko proteklih mjeseci, dodavši da Peking neće izvršiti invaziju na Tajvan zbog gospodarskih problema.

Biden je rekao da se sastao sa zamjenikom predsjednika Xija, kineskim premijerom Lijem Qiangom, na godišnjem samitu G20 zemalja u New Delhiju. Pregovori su bili sastanak najviše razine između dvije zemlje u gotovo 10 mjeseci otkad je Biden posljednji put razgovarao sa Xijem na samitu G20 u Indoneziji.

Kineski premijer Li Qiang, koji je u ožujku preuzeo drugu najvažniju poziciju u državi, prisustvovao je okupljanju svjetskih čelnika umjesto Xija. Nije se očekivao sastanak dvaju čelnika na G20, no sastanci koji nisu dio protokola na samitima su učestali.

Gospodarski problemi u Kini

“Moj tim, moje osoblje, sastaje se sa Xijevim ljudima i kabinetom”, rekao je Biden novinarima. “Sastao sam se s njegovim zamjenikom u Indiji danas.” “Razgovarali smo o stabilnosti” i južnoj hemisferi. “Nimalo sukobljeno”, rekao je.

Kad je govorio na konferenciji za medije u Vijetnamu, Biden je američku ekonomiju pohvalio kao “najsnažniju” na svijetu. Rekao je novinarima da kineski rast usporava zbog slabe globalne ekonomije kao i kineskih politika, no nije rekao konkretno kojih.

Biden je kinesku ekonomsku situaciju nazvao “krizom”, navodeći probleme u sektoru nekretnina i nezaposlenost mladih. “Jedan od glavnih principa njegova plana sada uopće ne funkcionira”, rekao je Biden o Xiju, iako nije dalje elaborirao. “Nisam sretan zbog toga, ali ne funkcionira.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Otvorena komunikacija radi Tajvana

Dodao je: “Ruke su mu sada pune.” Biden je nastojao komunikaciju s Kinom zadržati otvorenom kako bi smanjio napetost između dviju sila po pitanju Tajvana, samoupravnog otoka na kojeg Kina polaže pravo.

“Ne mislim da će to izazvati da Kina izvrši invaziju na Tajvan”, rekao je Biden o gospodarskim problemima Kine. “Upravo suprotno, vjerojatno nema isti kapacitet koji je imala prije.”

Članak se nastavlja ispod oglasa

Opisao je SAD kao pacifičku silu koja nema namjeru povući se iz regije.

Source link: www.telegram.hr